Ministerul român de Externe spune că a cerut clarificări legate de declarațiile premierului landului federal german Renania de Nord-Vestfalia, care i-a indicat pe muncitorii români drept sursă a răspândirii COVID-19. MAE afirmă că oficialul german a contactat Ambasada României la Berlin pentru a transmite că muncitorii români nu sunt considerați în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu privire la declarațiile de miercuri ale premierului landului federal german Renania de Nord-Vestfalia referitoare la noul focar de coronavirus identificat la abatorul din Rheda-Wiedenbrück al procesatorului de carne Tönnies și la referirile făcute în acest context, care "ar putea aduce un prejudiciu de imagine lucrătorilor români din Germania", MAE a transmis că s-a autosesizat și a făcut următoarele demersuri:

  • A fost contactată Ambasada Germaniei la București pentru a semnala modul în care au fost percepute aceste declarații neclare, care lăsau o marjă de interpretare în sensul că lucrătorii români și bulgari ar fi la originea acestui nou focar de coronavirus, și pentru a solicita clarificarea, inclusiv publică, a declarațiilor menționate.
  • Ambasada României la Berlin a adresat o scrisoare oficială premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet, prin care a fost solicitată clarificarea declarațiilor sale.

Potrivit MAE, pe fondul acestor evoluții, Ralph Brinkhaus, deputat din landul Renania de Nord-Vestfalia și președinte al grupului parlamentar CDU/CSU din Parlamentul federal german, a contactat Ambasada României la Berlin pentru a transmite că muncitorii români nu sunt considerați în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus.

Românii și bulgarii sunt la originea unor focare de COVID-19 din Germania, nu măsurile de relaxare, a susținut premierul landului Renania de Nord-Westfalia.

"Ce spune acest focar despre măsurile de relaxare de până acum?”, a fost întrebat de jurnaliști Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord Westfalia, citat de Digi 24. "Asta nu spune nimic despre relaxare, pentru că virusul a fost adus de români și bulgari. Așa se va întâmpla peste tot. Avem peste tot în Germania măsuri (n.r. - de relaxare) similare. Am avut cazuri de infectare pe o plantație de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații”, a răspuns oficialul german.

Ulterior, la întrebarea unui jurnalist despre aceste declarații, oficialul german a răspuns: “Nu, nu am spus asta. Am descris doar situația: în urmă cu 4 săptămâni au fost efectuate teste și niciunul nu era pozitiv. Acum sunt aici oameni care aveau virusul și i-au infectat pe mulți, în locuințe și la locul de muncă. Asta înseamnă că trebuie să rămânem mereu vigilenți.”