Ghid MAE pentru alegătorii din străinătate. Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 1 august 2019, 21:06 Actualitate | Diasporă


Prezidentiale 2019 diaspora
Foto: mae.ro
Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II), dar alegătorii români din străinătate vor avea la dispoziție câte trei zile la fiecare tur de scrutin pentru a putea vota, precum și trei modalități prin care își pot exercita votul. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat pe site-ul său o rubrică specială dedicată votului în străinătate la alegerile prezidențiale, cu informații utile pentru alegătorii din diaspora.

Astfel, MAE arată că cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate au la dispoziție 3 opțiuni pentru a-și exercita dreptul de vot:

1. Prin corespondență
 • Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate poate fi consultată la următorul LINK.
 • După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. Precizăm că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.
2. la o secție de votare pentru care s-au înregistrat în Registrul electoral și pentru care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători înregistrați
 • Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Menționăm că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.
3. la oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate dacă nu au optat pentru votul prin corespodență.


MAE subliniază faptul că:
 • Pentru a putea vota prin corespondență sau la o secție de votare înființată în localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători ESTE NECESARĂ ÎNREGISTRAREA pe portalul www.votstrainatate.ro gestionat exclusiv de Autoritatea Electorală Permanentă.
 • Formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019.
„Dacă nu v-ați înregistrat ca alegător în străinătate, puteți vota la oricare din secțiile de votare organizate în afara țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, iar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării;)”, precizează MAE.


Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor, astfel:
 • VINERI, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21
 • ​ SÂMBĂTĂ, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21
 • ​ DUMINICĂ, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21.

Un alt aspect amintit de Ministerul de Externe este acela că: „Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59”.Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5454 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  cum pot vota? (Joi, 1 august 2019, 21:55)

  IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

  Pai e simplu, pot vota daca sunt lasati de CIUMA ROSIE sa voteze si nu sunt impiedicati.
 • 0 (0 voturi)    
  wtf??? (Vineri, 2 august 2019, 20:36)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  12 documente pentru a vota spre exemplu in Canada?

  1. titlu de călătorie
  2. titlu de călătorie pentru refugiaţi
  3. certificat de identitate
  4. card de rezident permanent
  5. fişă privind dreptul de şedere IMM
  1000
  6. permis de şedere temporară
  7. permis de muncă
  8. permis de studii
  9. permis pentru refugiaţi
  10. permis de conducere


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by