Israel Aerospace Industries (IAI) a semnat un acord de cooperare cu compania română de apărare IAR-Brasov pentru producția de aeronave fără pilot (UAV). Acordul de cooperare le va permite celor două companii să ofere în România soluții UAV bazate pe platforma Tactical Heron de la IAI, sisteme care ar urma să fie fabricate în Brașov. De asemenea, IAI va înființa în România o academie pentru formarea operatorilor și a tehnicienilor pentru sistemele UAV.

Dronă militară IAI Tactical Heron Foto: IAI

„Acordul de cooperare se bazează pe experiența vastă atât a IAI, cât și a IAR-Brasov în activități de proiectare, fabricare, asamblare și testare, pentru a dezvolta cel mai avansat model UAV Tactical Heron. În urma unui transfer de cunoștințe, proiectarea, producția componentelor și integrarea, asamblarea și întreținerea acestora vor fi toate realizate în România. De la construcția și asamblarea componentelor, până la pregătirea personalului, modernizarea și întreținerea aeronavelor, inginerii și experții români vor conduce procesul de dezvoltare a UAV-urilor”, transmite compania israeliană într-un comunicat.

Tactical Heron este un UAV conceput pentru misiuni tactice pe câmpul de luptă și servește în principal forțele terestre. UAV-ul poate efectua mai multe misiuni cu diferite sarcini utile și include cele mai avansate tehnologii pe care IAI le poate oferi, transmite compania.

„Heron se mândrește cu una dintre cele mai înalte clasificări în materie de siguranță și fiabilitate a zborului din lume și este capabil să opereze în condiții meteorologice extreme. În plus, are un motor de ultimă generație, licențiat și cu capacități demonstrate, ce permite atingerea unei altitudini maxime de zbor de 7.300 de metri, o viteză de 120 de noduri și o sarcină utilă de 180 de kilograme. Acest UAV poate transporta simultan mai multe sarcini utile și este echipat cu cei mai buni senzori IAI. Tactical Heron îndeplinește standardele și reglementările acceptate la nivel mondial, precum și cerințele STANAG4671 NATO”, mai informează IAI.

Info de context:

  • MApN a obținut în vara lui 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.
  • Thales, pe de altă parte, a propus României sistemul Watchkeeper X o dronă britanică ce are la bază tocmai platforma Hermes 450 și care, la rându-i, ar urma să fie produsă, cel puțin parțial, în țară. A fost însă dezvoltat și personalizat conform standardelor NATO și cerințelor specifice ale armatei britanice și e un produs al unui joint-venture între Thales și Elbit.
  • IAI (Isarel Aerospace Industries) propune României drona sa Tactical Heron, un model de UAV pe care IAI vrea să-l și producă în România, dacă va semna un contract cu Armata română.

---

Vezi și: