Primele 36 de transportoare blindate PIRANHA V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Scorpionii Roșii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepției calitative la Uzina Mecanică București, a anunțat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Ministrul spune că e încrezător că următorul lot de blindate Piranha V, ce ar trebui să fie asamblat la Uzina Mecanică din București, va fi livrat militarilor în mai puțin de un an.

Piranha V la UMBFoto: MApN

„Sunt încrezător că acestea vor trece cu bine și testarea operațională, și se vor integra foarte bine în unitățile Forțelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar și protecție sporită atunci când își îndeplinesc misiunile”, a scris Ciucă.

„Am satisfacția că, de acum înainte, celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanța lor se va face tot în țară. Militarilor le vor fi livrate blindatele PIRANHA V atât de necesare, iar Uzina Mecanică București se va dezvolta, devenind una din capacitățile de producție pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională. Sunt încrezător că următorul lot de blindate PIRANHA V va fi livrat militarilor în mai puțin de un an și lucrurile vor intra pe un făgaș normal”, a mai scris Nicolae Ciucă.

„Le voi cere Scorpionilor Roșii să testeze toate transportoarele PIRANHA V în condiții cât mai apropiate de cele din câmpul tactic, pentru a fi siguri că se pot baza pe ele atunci când va fi nevoie!”, a mai spus ministrul Apărării.

Ciucă a amintit și de celelalte programe de achiziții militare pe care România le desfășoară și progresele înregistrate pe fiecare dintre acestea.

„În august, au sosit din Portugalia primele două avioane F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor completa prima escadrilă de aeronave multirol a Forțelor Aeriene. Luna trecută, Armata României a primit unul din cele mai eficiente și mai bune sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune din lume, primul sistem PATRIOT din cele șapte pe care militarii le vor avea în înzestrare”, a scris Ciucă.

„În perioada următoare, până la sfârșitul anului, Armata României va mai primi două aeronave multirol F-16 Fighting Falcon și peste două sute de autocamioane militare în diferite configurații, iar la începutul anului viitor Armata va avea primul sistem de rachete sol-sol HIMARS”, a mai spus ministrul.

---

România a cumpărat 227 de blindate Piranha V pentru circa 900 de milioane de dolari de la General Dynamics European Land Systems - Mowag. Primele 36 de transportoare au fost gata încă din decembrie anul trecut, iar din acest prim lot 10 au beneficiat de asamblarea finală la Uzina Mecanică București (UMB), partenerul ales pentru asamblarea locală a restului de vehicule.

După livrarea acestui lot în țară, au urmat mai multe etape de acceptanță ale produselor de către MApN. Inițial, recepția celor 36 de blindate ar fi trebuit să fie făcută în luna februarie.

VIDEOREPORTAJ - Cum sunt construite în Elveția primele transportoare blindate Piranha V pentru România și ce elemente de producție vor fi mutate la Uzina Mecanică București

Turela care este montată pe Piranha V și care a fost testată acum din nou cu succes (după niște prime verificări cu probleme) este produsă de către israelienii de la Elbit chiar în România, la Măgurele și va fi montată pe blindate chiar la UMB.

După primul lot de 36 de blindate, UMB ar urma să fie mai implicată în procesul de asamblare a noilor blindate pentru Armată, planul celor de la General Dynamics fiind ca pe viitor operațiunile complexe de sablare, vopsire și asamblare finală a tuturor componentelor să fie făcute în fabrica din București, în timp ce carcasa și sistemul de tracțiune să fie în continuare realizate în uzina din Elveția.

Vezi și: