„Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați”, susține Ciucă.
„Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale.
Militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulație este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau țara”, notează ministrul Apărării.
Ciucă, militar care a luptat în teatre de operații, spune că spre deosebire de celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare și dreptul de a fi ales.
„Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război sau în situații speciale și, dau aici un singur exemplu, situația pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19”, spune Ciucă.
„Cred că este foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicațiile, și nu mă refer aici doar la cele financiare, ci la întreaga funcționalitate și particularitate a sistemului, la resursa umană - pentru că specialiștii se formează în timp, cu efort și costuri – și, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar.
Fiecare militar este conștient că, atunci când depune jurământul, își asumă riscurile, își asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viață plină de privațiuni, pentru că asta este viaţa de militar. Militarii înțeleg situația dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că țara îi respectă pentru sacrificiul lor.
Si pe viitor sa cereti sa contribuiti si voi ca oamenii normali.
Aveti conditii deosebite de munca (unii din voi) cereti sa vi se dea salarii mari de unde va rezulta o pensie pe masura, dar mai mica decat speciala de astazi, altfel de ce v-ati supara ca se impoziteaza drastic pensiile de peste 7000 pe luna? Inseamna ca aveti muuult mai mult!
La pensie jucand table (de unde va vine si porecla la unii din voi) si spargand seminte, cum va mai riscati viata?
Tatal meu a facut razboiul (1941-1944) cap-coada, de la Don pana in Cehoslovacia si nu i-a dat nimeni nicio pensie speciala, doar o medalie la sfarsit pe care eu inca o pastrez.
La razboi ca si la revolutie numai rezervistii sunt trimisi pe linia 1. Ofiterii de cariera stau in spate pt instruirea celor care urmeaza sa plece pe front (cererea e mare pt ca pierderile sunt mari).
Ce fel de militari sunteti voi: patrioti sau simpli mercenari?
in plus, pensiile militarilor nu reduc din drepturile celorlalti, nu se platesc din fondul de pensii, ci din bugetul pt. aparare.
io zic ca neimpozitarea unor categorii scutite este mai nesimtita ca pensiile militare.
precum si ascunderea veniturilor de catre ong'uri.
Cred ca asta ar fi si solutia cu pensiile militarilor de acum. Ei nu au salarii in civilie, dar au salariile lor mai mari, asa ca chiar daca nu au contribuit s-ar putea lua in calcul salariul respectiv si sa se calculeze ca si cum ar fi contribuit, cum au facut in cazul meu pe perioada cand am facut armata. Ar fi mult mai putin decat primesc ei acum (mult peste 7000 pe luna, ca altfel nu s-ar scandaliza atat).
Eu ma multumesc cu pensia pomenita mai sus, mult mai mica decat a unui militar, desi am lucrat 46 de ani ca inginer.
Ca pensionar cheltuielile sunt mai mici si la 65 de ani sunt inca sanatos ceea ce va doresc si voua militarii la 45 de ani cand iesiti la pensie (eu am mai multi ani de munca!)
Ar fi utilă dacă și-ar menține pregătirea funcționînd eficient în locul polițiilor de tot felul, jandarmeriei și altor structuri care sunt total depășite, incompetente și împotriva interesului cetățenilor. Acestea ar trebui desființate total și înlocuite cu armata, care abia atunci și-ar putea dovedi utilitatea și competența, fiind salarizată conform importanței sociale a muncii, contribuind conform legii și avînd pensii ca o recunoaștere a muncii depuse.
înființeaază la o lună după ce a început războiul.
Mai notează și tu și politrucii meschini și ipocriți
din Șparlament ce a semnat ROMÂNIA în
Tratatul de Aderare la NATO referitor la drepturile militarilor.Dacă nu vă mai place Armata
Română chemați repede Armata Roșie.
ati impuscat iobanii in 1907, ati casapit "golanii" apoi "rezistentii" (da si jandarmetia e tot armata... meritati sa fiti bagati in aceeasi oala), ati mancat bataie de la mineri (again jandarmeria)).
v-ati lasat calcati in picioare de coruptii din psd (si nu numai psd).
numai acte de vitejie.
cati dintre militari si-au riscat pe bune viata?!
despre asta e vorba. ca mare lucru nu a facut armata pe timp de pace si categoric nu mai mult decat alti oameni care nu au pensii speciale!
cand e vorba de privilegii toti sariti sa vi le aparati, cad era vorba de aparat tara de corupti toti va bagati la fund!
te rog sa ne scutesti. eu munces pe branci, comtribui cu un salariu maricel la pensie si o sa primesc o pensie de kkt. in schimb voi care iesiti la 40-50 la pensie si contribuiti cu un rahat o sa-mi radeti in nas cu o pensie de 3 ori mai mare
pensia aia chiar si impozitata , o sa fie mult mai mare decat orice muritor de rand pensionat la 65 de ani o sa aiba!
daca pana acum aveam respect pt armata... welll... din punctul meu de vedere NU meritati respect!
a si apropos... aveti toti pensii speciale de peste 7000+ , sau urlati doar ca sa va aparati sefii ca niste sclavi model?!
existența Armatei Române.Statul roman trebuie
slăbit,în aceste vremuri ,prin orice mijloace.Treaba
cu pensiile le-a picat de minune.
Domnu' Ciuca normal ca nu vrea sa se alinieze pensiilor speciale, acestea fiind aduse in discutie si vine si spune ca militarul nu poate avea alta serviciu. Doar pentru dumnealui, care probabil habar nu are cum e sa muncesti intr-un sistem concurential: militarii nu au voie, iar cei care lucreaza in sistemul privat de cele mai multe ori nu au timp ... e vre-o diferenta ? in final nici unul nu poate face doua lucruri in acelasi timp.
Așadar, orice pensie mai mare de 5 ori decât ”pensia medie” obținută la vârsta de 65 de ani după un stagiu complet de cotizare de cel puțin 35 de ani și cotizare la un venit egal cu salariul mediu pe economie pe toată perioada de cotizare, este nejustificată.
Este suficient pentru un ”potentat”, ”special” să aibă pensia cât 5 pensionari ieșiți la 65 de ani la pensie, care au cotizat 35 de ani la nivelul salariului mediu pe economie (pe care puțini l-au avut), deoarece nu este deloc mic, adică 5386 lei in luna aprilie 2020.
Supraimpozitare pensiilor mai mari de 6325 lei (echivalentul a 5 puncte de pensie) este chiar obligatorie, având în vedere că și cei care ar fi vrut să cotizeze la bugetul de asigurări sociale peste limita a 5 salarii medii pe economie le era interzis prin lege. Așadar, în România acum, pensia maximă plătită de la bugetul de stat nu ar trebui să depășească 6325 lei, adică 5 pensii normale.
S-a stabilit un prag de 7000 lei. Cei sub acest prag sunt g putin afectati, practic 10 % impozit- in cel mai rau caz, adica raman cu 6300. de vreo 5 (CINCI) ori pensia medie a unui "contributiv" muncitor, care a avut si el program, poate munca in conditii dificile, in soare, mina, industria grea, toxicitate, facand naveta precum sardinele, ca toti stim ce "conditii" au fost atunci.
Ce se intelege, ca miltarii au pensii de peste 7000 , de "tipa" si astia asa de mult? E normal, sa ai peste 5 ori pensia medie , sa ramai cu aproape suma asta si sa sustii ca nu ai parte de RESPECT?
Dar respectul pe care ei il datoreaza milioanelor de pensionari "contributivi" pe care sustin ca i-ar fi aparat, unde e? Ca se vede ca e inexistent.
PS: sa mai adaugam ca oricum se pensioneaza la 45-50 ani, alta mare magarie ce ar trebui examinata si revizuita, adica o iau cu 15-20 ani in plus, sute de mii de euro platite in plus de contribuabil, drept "recompensa" pt privatiuni si restrictii. Asta nu e o forma de recompensare?
Pretindeti respect, dar voi nu aratati pic de jena si de bun-simt! Pe urma va mirati de ce va injura lumea si nu aveti parte de respect?
are coeficientul de salarizare 6,mai mic decât un
grefier de Judecătorie,iar soldații angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie.Singura soluție în fața
ipocriziei,minciunii și populismului grețos,din partea
coteriilor politice din Parlament,este demisia în bloc a generalilor din conducerea M.Ap.N. ,precum și a
tuturor militarilor activi care au acest curaj.Niciunde
în altă țară din Emisfera Nordică nu s-a întâmplat așa
ceva,cu atât mai puțin într-o țară membră NATO.
Rog să aveți mai mult curaj și mai multă determinare.
luate din Legea Volguței,mare *iubitoare* de militari.Reproșez M.Ap.N. că nu a făcut și nu face
nimic pentru a arăta adevărul,în comparație cu alte categorii profesionale.Astfel se lasă mult loc minciunilor sfruntate și manipulării.
“ Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari"
Nu depăsește nimeni 7000 pensie!
Deci ei se bat pt pensiile magistratilor?
Mai uita-te pe CV-ul lui Ciuca inainte de a debita prostii cu miute
- word
- solitaire
- windows xp
Obtinem CV-ul unui profesionist bugetar cu inalte calificari, a carui functie nu poate fi alta decat sa comande pe altii.
Si sa puna bazele unui clan care se va bucura de pensii speciale si care isi va permanentiza existenta in timp prin stabilirea unei dinastii (reguli clare de acces la ciolan - esti din satul sau comuna mea, te pun la "masa", nu esti: mars la privat! sau la capsuni).
sunt aceleasi criterii de "competenta" ca la jandarmerie?!
Cunosc cazuri concrete, nu vorbesc in necunostinta de cazua. Am cunostinte care lucreaza in armata si evectiv asta fac. Mânca, bāshesc, dorm si joaca mingea toata ziua.
Aaa, in special pentru masacrele alea de la Revolutie ar merita inca o pensie speciala!
Si ghici ce ... atunci si pensiile vor fi mai mari pe baza contributiei dar nu din pix. De ce toti vor pensii speciale si cat mai devreme la 40 ani daca se poate?
Si pragul este oricum enorm la 7000. Nu ar trebui nimeni sa comenteze din bun simnt pentru ceilalti. Dar din nou ghici ce ei sunt speciali din lipsa acuta de bun simnt.
Si sa explic. 2000 si 7000 nu sunt praguri absolute ci sunt praguri la cu cat depaseste pensia speciala pensia normala, zice in lege "impozitarea diferentei dintre pensia speciala si cea realizata pe baza contributivitatii"!!
Adica un judecator mai bun asa, cu 6 mii pensie pe baza contributivitatii va fi impozitat cu 10% ce sare peste 8000 si cu 85 doar la ce sare peste 13mii!
Deci mi nici o categorie nu prea va fi afectata mai putin pensionarii militari ai mai batrani, care nu au contributivitate aproape deloc, pensie pe baza contributivitatii de ordinul sutelor, practic doar ei vor simti la buzunar. O mare vrajeala legea asta, o cardasie a clasei politice si pare-mi-se, nu inteleg dece, si a presei. Practic nu vor fi afectati nici judecatorii, nici presedintii CJ, primarii si vicii, nimeni(!) afara de a mana de militari care chiar aveau nevoie de pensia asta speciala. Jalnic!
Poti sa explici bucata asta putin mai clar te rog?
Avantajele insa se vad in momentul iesirii la pensie la varste fragede...
Cei mai multi insa, in special actualii pensionari din armat, fosti militari, au avut munca de birou sau un job caldut de unde nimeni nu te dadea afara, cu o multime de privilegii si sporuri, care le-au crescut burtile si in mod sigur si obrazul.
Aici se pot adauga si politistii sau jandarmii care intra in conflicte serioase ( cu infractori/interlopi nu 10 august!), si pompierii care sunt raniti in stingerea incendiilor...etc.
Ideea este ca e logic sa existe o pensie speciala pentru cei care isi risca viata in interesul tarii/societatii dar nu toti dintr-o categorie sociala nene!!! Si cum a subliniat cineva mai sus...Tudorel Toader pensie speciala?!?!
2. Si iesitu la pensie la 40 ani ? cand n-ai fost pe teatre de razboi?? Trebuie diferentieri plus plata "integrala" dupa 60 de ani ca la tot fraierul.
prostii ( a se citi privatii) muncesc pe branci la patron si ies cu o pensie de mizerie la 65+ ani pentru ca "dasteptii" sa beneficieze pe pensia speciala (Care nu e un beneficiu,. da?! pe ca a zis unu de la ccr asa!)
si eu (ca ITst) imi distrug timpul si sanatatea pentru niste bani, hai ma sa primesc si eu pensie speciala. la fel fac si gunoierii , aia de la enel, mecanicii auto etc etc... toti ne sacrificam pt munca. mai nimeni nu se duce de placere, ci de necesitate. dar nu o sa ne vezi pe noi urland ca vrem pensii speciale!
si da stiu ITsti scutiti de impozit. aia a fost o masura pt stimularea economiei si pentru a nu ne mai cara din tara. Si da este un beneficiu, eu macar recunopsc asta nu consider ca mi se cuvine si cand situatia e ok (in etape si anuntat din timp) , e normal sa mi se taie acest beneficiu.
dar voi nu acceptati nici macar ca e un beneficiu... nu nene... voi meritati tot, ca burtile alea pe care le au "marii generali" se fac cu multa sudoare!
Majoritatea informatiilor de pe net referitoare la pensiile militare și M.A.I. sunt exagerate, nefondate și facute doar sa incite la ura. Plus, sunt facute sa aduca un imens capital electoral pentru cei care promoveaza eliminarea lor.
Ar fi bine sa cititi legea 223/2015, ca sa vedeti ca pensionarea la 40 ani e un caz izolat (vedeti care sunt conditiile de acolo si faceti si voi niste calcule). Altfel, varsta standard de pensionare e 60 ani.
Trebuie sa fi avut ascensiunea unei rachete, in cariera, ca sa te pensionezi la 40 ani, cu pensie 2k euro si, cred eu, multe pile. Ca peste tot, de altfel, pilele si relatiile sunt un boost in cariera.
sunt niste zeci de mii de pensii speciale ale militarilor... siin razboi au fost mai putin de 10k!
toti vor privilegii. m-am saturat de voi!
aia care si-au riscat viata pe bune , da merita pensii speciale si toata lauda noastra, dar 90% dintre beneficiarii pensiilor speciale nu au facut NIMIC pentru a merita sa beneficieze!
ma da si eu imi stric spatele si ochii la computer. vreau si eu pensie speciala daca tot are toata lumea. spre deosebire de "militarii de birou" sau de magistrati s-au putea sa am mai multe motive obiective sa cer asa ceva!
tara asta e plina de capuse... sa vedem cand o sa se duca dracu euro sau o sa intre romania in faliment ce kkt o sa mai ziceti!
In caz de Razboi toate categoriile de pensionari barbati pot fi incorporate in Armata. Cu atat mai mult rezervistii care nu iau nici o Pensie Speciala de ,,Rezervist al Armatei" asa cum ar trebuii.
In principiu, in caz de Inceput de Razboi, nu se incorporeaza barbati la varste de peste 60 de ani pentru ca nu sunt suficiente alimente transportate / echipament ca sa mai sustii eficient niste luptatori de peste 60 de ani in Linia de Front.
Dar in caz de nevoie se pot forma Divizii de Infanterie de Aparare Pozitionala la care se poate sa incorporezi la nevoie si barbati intre 60 si 70 de ani. In plus, Jandarmii pentru Securitatea de Interior al Teritoriului, in caz de Razboi, va fi organizata de catre pensionarii intre 60 si 65 de ani.
nu i se permite să lucreze în Armată pănă la 60 de
ani.Gradele inferioare și coloneii nu pot depăși 55
de ani,generalii,in funcție de stele,ies intre 56
și 59 de ani.Așa că poți cânta la altă masă,eventual
la una aparținând Armatei Roșii.
Cică: tot ei se vaită: “ Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari"
Deci din această “aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari” nu va lua NIMENI peste 7 000 lei pensie!
Pt ce le e frică?
Tablagii nu vor fi impozitați cu 85%.
Tablagii jucau table sau au fost la război?
-militarii activi.
-pensionarii militari bărbati și femei, fiind rezerviști operaționali.
-barbații cu vârste cuprinse între 20 si 35 de ani și rezerviștii voluntari.
Așadar, în prezent, există PRIVILEGII SPECIALE pentru bărbații civili peste 35 de ani, pentru femeile civile de toate vârstele, de a nu avea obligatii militare pentru apărarea propriei țări!
Prin urmare, trebuie modificat Art.3 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, să aibă următorul conținut:,, La declararea stării de mobilizare/asediu/război, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar. ''
PENSIONAREA CADRELOR MILITARE
Turcia
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
Italia
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
Ungaria
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
- Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut.
Belgia
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
- Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
- Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
Franţa
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
- Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
- Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
PENSIONAREA CADRELOR MILITARE
Germania
- Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
- Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
Marea Britanie
- Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
- Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
- Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
- Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
Olanda
- Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
Polonia
- Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
- Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
- Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
S.U.A.
- legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
- pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
Pensionarii militari români au o pensie medie de 600 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu din România. În comparație cu pensiile militare ale militarilor altor țări membre, este de remarcat faptul că în Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro. Pentru toate celelalte ţări membre NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună
Aceasta este recunoștința socială pe care statul român o acordă apărătorilor ei. Un stat slăbit, o țară distrusă de cei care fac politică de 30 de ani. Militarii nu au făcut politică , ei sunt doar sclavi în uniformă, datori să moară pentru binele celorlalți, iar din păcate, unii, îi și umilesc prin campanii mediatice comandate!
De fapt TREBUIE sa compari pensile pe care le-ai zis tu acolo cu Pensia Medie a OFITERILOR INFERIORI, SUPERIORI SI GENERALI din Romania ! !.
Un salariu mare inseamna si o pensie suficienta.
Daca un actual pensionar economist, inginer, medic, dupa 38-40 ani de munca, are o pensie maxima de 1500- 2000 lei , militarii (categorie din care eu exclud politistii locali, jandarmeria, politia) ar trebui sa poata primi , fara contributivitate, 4000-5000 lei , iesind mai devreme la pensie (mai devreme neinsemnand 45 ani !)!!! Nimeni nu ar fi obiectat nimic la o solutie de genul asta .
Nici nu ma intereseaza daca pensiile fara contributivitate sunt desfiintate si reconfigurate, impozitate sau e plafonate !! Solutia adoptata e una de compromis, cu rezultate derizorii !! O gramada de categorii trebuie sa fie excluse cu totul (ex insotitorii de bord, grefierii, primarii, parlamentarii etc, etc)! Adica ne spun sparlamentarii ca pensia de 7000 e una fireasca, normala , pentru Romania, cand 90% avem pensii pana in 2-3000 lei ?!!Cred ca solutia va fi infirmata de CCR, sunt constitutionalisti care spun ca nu va putea fi aplicata decat pensionarilor viitori etc Cand am auzit ca asta e o zi '' istorica'' in care ei si-au indeplinit promisiunile catre alegatori, am damblagit....
E treaba mea ca vine Apocalipsa dupa asta cata vreme voi , ne mistocariti din Sparlament, din CCR , din institutia Avocatului poporului, de atata vreme ??!!
O sa va vad atuci, cine dracu mai vrea la guvernare !!!!!!