Luni, la Beijing, oamenii au stat la cozi lungi în faţa birourilor de imigrare, dornici să îşi reînnoiască paşapoartele după ce autorităţile au renunţat la controalele COVID la frontieră, care, timp de trei ani, i-au împiedicat în mare parte pe cei 1,4 miliarde de chinezi să călătorească în străinătate, relatează Reuters și News.ro.

Aeroport in ChinaFoto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia

Redeschiderea graniţelor, începând de duminică, a fost unul dintre ultimii paşi pe care China îi mai avea de făcut pentru renunţarea la toate restricţiile severe din cadrul politicii sale „zero-COVID”.

Ridicarea restricţiilor a început luna trecută, după proteste istorice împotriva măsurilor care au ţinut la distanţă virusul, dar care au provocat o frustrare generalizată în rândul populaţiei.

În timp ce aştepta la o coadă de peste 100 de persoane să-şi reînnoiască paşaportul, un pensionar în vârstă de 67 de ani din Beijing a declarat pentru Reuters că vrea să călătorească în Statele Unite pentru a-şi vedea fiica, pentru prima dată în ultimii trei ani.

„Ea s-a căsătorit anul trecut, dar a trebuit să amâne ceremonia de nuntă pentru că nu am putut merge acolo la ea. Suntem foarte bucuroşi că acum putem merge”, a spus Yang, alături de soţia sa.

Plecările din China sunt temperate de numărul limitat al zborurilor

Decizia Beijingului de a renunţa la condiţia de carantină pentru vizitatori este de aşteptat să stimuleze călătoriile externe, deoarece rezidenţii nu se vor confrunta cu aceste restricţii la întoarcere. Dar zborurile sunt rare şi mai multe state cer teste negative de la vizitatorii din China, încercând să limiteze o epidemie care copleşeşte multe dintre spitalele şi crematoriile din China.

China, de asemenea, cere teste COVID negative de la călători înainte de plecare. Radiodifuzorul de stat CCTV a raportat duminică că zborurile directe din Coreea de Sud către China erau aproape epuizate.

Reportajul a ajuns rapid cel mai citit articol de pe site-ul chinez de socializare Weibo.

Pe termen scurt, o creştere bruscă a cererii din partea călătorilor va fi împiedicată de numărul limitat de zboruri către şi dinspre China, care sunt în prezent mult reduse faţă de nivelurile de dinainte de COVID.

Datele Flight Master au arătat că duminică, China a avut un total de 245 de zboruri internaţionale de intrare şi ieşire, comparativ cu 2.546 de zboruri în aceeaşi zi din 2019 - o scădere de 91%.

Korean Air a declarat la începutul acestei luni că opreşte un plan de intensificare a zborurilor către China din cauza poziţiei prudente a Seulului faţă de călătorii chinezi.

Coreea de Sud, la fel ca multe alte ţări, cere acum călătorilor din China, Macao şi Hong Kong să prezinte rezultate negative la testul COVID înainte de plecare.

China se face că pandemia de COVID-19 nu e gravă

Oficiali de top din domeniul sănătăţii din China şi presa de stat au declarat în repetate rânduri că infecţiile cu COVID ating un nivel maxim în întreaga ţară, dar minimalizează ameninţarea pe care o reprezintă acum boala.

„Viaţa curge din nou!”, a scris ziarul oficial al Partidului Comunist, Cotidianul Poporului, într-un editorial în care a lăudat politicile guvernamentale privind virusul.

„Astăzi, virusul este slab, noi suntem mai puternici”, a proclamat oficiosul Partidului Comunist Chinez.

Oficial, China a raportat doar 5.272 de decese legate de COVID până la 8 ianuarie, una dintre cele mai scăzute rate de deces din lume cauzate de această infecţie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat însă că Beijingul subestimează amploarea epidemiei, iar experţii internaţionali estimează că peste un milion de persoane din China ar putea muri din cauza bolii în acest an.

Taiwanul, care a început să testeze călătorii care sosesc din China de la 1 ianuarie, a declarat luni că aproape 20% dintre cei testaţi până acum au fost pozitivi la COVID.

Ridicarea restricțiilor, veste bună pentru economia chineză

Făcând abstracţie de toate aceste previziuni sumbre, acţiunile asiatice au urcat luni la un maxim al ultimelor cinci luni, în timp ce yuanul chinezesc s-a întărit până la cel mai puternic nivel faţă de dolar de la jumătatea lunii august.

Sfârşitul politicii zero-COVID va avea un impact pozitiv major asupra cheltuielilor interne şi va crea oportunităţi pentru investitori, sunt de părere experţii în economie.

Moneda chineză şi pieţele bursiere din China s-au întărit luni, investitorii mizând pe faptul că redeschiderea ar putea ajuta la revigorarea unei economii de 17.000 de miliarde de dolari care a cunoscut cea mai mică creştere din ultima jumătate de secol.