​China va pune capăt carantinei obligatorii la sosirea în țară pe 8 ianuarie, punând capăt astfel politicii sale stricte „zero Covid”, care a izolat țara timp de aproape trei ani, relatează AFP.

Coronavirus in ChinaFoto: Profimedia Images

Această decizie vine într-un moment în care China se confruntă cu un un număr mare de cazuri de la abandonarea majorității restricțiilor sale de sănătate la începutul lunii.

De luna viitoare, va fi nevoie doar de un test negativ cu maxim 48 de ore la intrarea pe teritoriul chinez, a declarat luni seară Comisia de Sănătate, care acționează ca minister.

China este singura economie majoră care a continuat să impună la sosirea pe teritoriul său carantine care afectează turismul, chiar dacă durata acestora fusese redusă în ultimele luni.

Momentan sunt 5 zile la hotel, urmate de 3 zile de observatie acasa.

Comisia de Sănătate a indicat că nu mai consideră Covid-19 o „pneumonie”, ci o boală „contagioasă” mai puțin periculoasă.

Potrivit autorităților, această nouă clasificare sanitară nu mai justifică carantinele.

Comisia de Sănătate a menționat, de asemenea, o restabilire treptată a călătoriilor în străinătate pentru chinezi, fără a avansa însă un calendar. Doar călătoriile din motive imperioase erau permise anterior.

Granițele țării au rămas aproape complet închise pentru cetățenii străini din 2020.

Măsurile de relaxare, în contrast cu valul puternic de cazuri Covid

China a încetat să mai elibereze vizele turistice de aproape trei ani, în timp ce conexiunile aeriene internaționale au fost reduse drastic.

China a renunțat pe 7 decembrie la majoritatea măsurilor, pe fondul exasperării tot mai mari a populației și impactului considerabil asupra economiei.

De atunci, numărul cazurilor a explodat, stârnind temeri privind mortalitatea ridicată în rândul celor mai în vârstă, care sunt deosebit de vulnerabili.

Multe crematorii intervievate de AFP au raportat un aflux neobișnuit de mare de cadavre.

O situație în mare măsură ignorată de presa chineză.

Spitalele sunt, de asemenea, copleșite, în timp ce medicamentele antigripale sunt mai greu de găsit în farmacii, pe măsură ce țara învață să trăiască cu virusul.

Președintele chinez Xi Jinping a ordonat luni să „construiască un bastion” împotriva Covid-19 și să „protejeze” viețile în China.

Acesta este primul său comentariu public de la abandonarea majorității măsurilor sanitare.

Această ridicare a restricțiilor ar putea duce la moartea a aproximativ un milion de persoane în următoarele luni, potrivit estimărilor mai multor studii occidentale.

China a anunțat duminică că nu va mai publica statisticile Covid. Au fost criticați pe scară largă din cauza că decizia vine într-un moment în care un valul epidemic puternic lovește acum țara.