Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat miercuri noua definiție „prea îngustă” a Chinei a unui deces atribuit Covid-19, spunând că datele de la Beijing „subreprezintă” diminuează amploarea epidemiei, potrivit AFP.

COVID în ChinaFoto: Andy Wong / AP / Profimedia

De asemenea, OMS și-a reiterat sprijinul pentru testarea Covid pentru călătorii din China.

Aceeași părere a fost auzită miercuri seară la Bruxelles, unde statele membre UE au ajuns la un acord conform căruia cei 27 sunt „încurajați cu tărie” să solicite tuturor călătorilor din China să prezinte înainte de plecare un test Covid negativ anterior de mai puțin de 48 de ore.

„Cifrele actuale publicate de China subreprezintă impactul real al bolii în ceea ce privește internările în spital, internările la terapie intensivă și mai ales în ceea ce privește decesele”, a declarat Michael Ryan, ofițer șef de sănătate pentru urgențe sanitare la OMS, la o conferință de presă.

China se confruntă cu cel mai grav focar de cazuri - în principal din cauza variantei Omicron a coronavirusului - în urma abandonului brusc, la începutul lunii decembrie, a așa-numitei sale politici „zero Covid”.

Dar țara raportează foarte puține decese legate de Covid-19, după o schimbare controversată a metodologiei: acum doar persoanele care au murit direct din cauza insuficienței respiratorii legate de Covid sunt numărate în statistici.

„Această definiție este prea îngustă”, a insistat Michael Ryan.

„Continuăm să facem apel la China pentru date mai rapide, regulate și fiabile despre spitalizări și decese, precum și o secvențiere mai completă și în timp real a virusului”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Numindu-și organizația „preocupată” de situația din China, el a reiterat importanța vaccinării.