​Peste 187.000 de persoane cu febră sunt „izolate şi sub îngrijiri” în Coreea de Nord, a anunţat vineri canalul de stat KCNA, la o zi după dezvăluirea primului caz oficial de coronavirus din ţară, relatează AFP și The Wall Street Journal.

Strazi pustii in PhenianFoto: Eric Lafforgue / AFP / Profimedia Images

„În prezent, până la 187.800 de persoane sunt izolate şi sub îngrijiri”, a afirmat agenţia oficială de presă, precizând că şase persoane febrile au murit, dintre care una testată pozitiv la varianta Omicron.

„O febră a cărei cauză nu a putut fi identificată s-a răspândit exploziv în toată ţara de la sfârşitul lunii aprilie”, a adăugat KCNA, precizând că peste 350.000 de persoane au contractat boala.

Liderul suprem Kim Jong Un a efectuat joi o vizită la centrul de combatere a bolilor infecțioase de la Phenian, ordonând plasarea în carantină a orașelor și comitatelor pentru a împiedica răspândirea virusului.

Oamenilor din fabrici și complexele rezidențiale li s-a spus să se autoizoleze, măsuri care amintesc de controversata strategie „zero Covid” a Chinei.

Kim Jong Un a respins vaccinarea anti-Covid a nord-coreenilor

Liderul suprem Kim Jong Un a declarat că partidul comunist trebuie să „inverseze la un stadiu timpuriu criza imediată de sănătate publică, restabilească stabilitatea prevenirii epidemiei și protejeze sănătatea și starea de bine a poporului nostru”.

Coreea de Nord nu și-a vaccinat populația împotriva coronavirusului, rămânând vulnerabilă în fața pandemiei din cauza infrastructurii proaste a sistemului de sănătate și subnutriției răspândite.

Phenianul a respins anul trecut aproape două milioane de vaccinuri anti-Covid alocate prin programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății, dar și vaccinuri chinezești oferite de Beijing.

Miercuri, autoritățile nord-coreene au ordonat impunerea unui lockdown ce părea inexplicabil la momentul respectiv, dat fiind faptul că în continuare acestea nu raportează date legate de infecțiile cu coronavirusul și foarte puține lucruri se știu despre răspândirea sa în Coreea de Nord de la izbucnirea pandemiei.

Coreea de Nord și-a închis din nou granițele

Cu o săptămână înainte, linia de legătură feroviară cu China a fost din nou închisă, din cauza reapariţiei coronavirusului în provinciile chineze Liaoning și Jilin, care se învecinează cu Coreea de Nord.

Joi, autoritățile de la Phenian au confirmat primul caz oficial de infectare cu coronavirusul pe teritoriul țării, la doi ani și jumătate după ce acesta a fost depistat în orașul Wuhan.

„A avut loc cel mai mare incident de urgenţă în ţară, cu o gaură în frontul nostru de carantină de urgenţă care a fost păstrat în siguranţă în ultimii doi ani şi trei luni, din februarie 2020”, anunța presa de stat, cu referire la momentul în care Coreea de Nord și-a închis complet granițele.

Kim Jong Un a cerut un control mai strict la frontieră, precum şi măsuri de izolare, cerând locuitorilor „să prevină complet răspândirea virusului malefic prin închiderea completă a cartierelor din toate oraşele şi judeţele din întreaga ţară”.

El a adăugat că toate activităţile productive şi comerciale vor fi organizate în aşa fel încât fiecare unitate de lucru să fie izolată pentru a preveni răspândirea virusului.