Coreea de Nord a refuzat aproximativ 3 milioane de doze ale vaccinului anti-Covid dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech, afirmând că este mai mare nevoie de ele în alte țări afectate grav de pandemie, relatează Reuters.

Xi Jinping si Kim Jong-unFoto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Ministerul Sănătății de la Phenian a transmis UNICEF, organizația ONU care se ocupă de programul COVAX de distribuire a vaccinurilor țărilor sărace și în curs de dezvoltare, că noi focare ale coronavirusului au apărut în alte locuri din lume și că există un număr limitat de doze de vaccinuri anti-Covid la nivel global.

Până acum Coreea de Nord nu a raportat în mod oficial niciun caz de COVID-19 în pofida faptului că liderul Kim Jong-un i-a criticat dur pe oficialii nord-coreeni pentru „iresponsabilitatea și incompetența cronică” în gestionarea pandemiei.

Declarațiile acestuia sugerează că SARS-CoV-2 se răspândește în țară, în pofida faptului că autoritățile au închis complet granițele încă din luna ianuarie a anului trecut, declanșând o gravă criză alimentară și umanitară.

RFA nota în luna februarie că 12 persoane care au murit din cauza unor simptome similare COVID-19 au fost incinerate în Coreea de Nord.

Beijingul este cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord și principalul său partener comercial înainte de închiderea granițelor.

Institutul pentru Strategii de Securitate Națională, un think tank de la Seul, crede că refuzul diplomat al Phenianului are mai degrabă legătură cu eficacitatea scăzută a vaccinurilor Sinovac.

Autoritățile nord-coreene și-au exprimat în schimb interesul pentru vaccinul rusesc Sputnik V însă nu este clar dacă au primit până acum livrări din partea Moscovei.

Citește și: