Autoritățile nord-coreene trimit la munca silnică cetățenii care încalcă măsurile sanitare impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și se adună în grupuri mai mari de 3 persoane, relatează Insider.

Kim Jong UnFoto: STR / AFP / Profimedia

„Dacă 4 sau mai multe persoane cu excepția familiei imediate se întâlnesc zilele acestea, autoritățile de control a bolilor le trimit într-un centru disciplinar de muncă pentru că au încălcat carantina legată de coronavirus” sau amendate cu o sumă uriașă, a declarat un rezident din sudul Phenianului pentru Radio Free Asia.

Sursa, care a dorit să rămână anonimă pentru propria sa siguranță, afirmă că ordinul a venit de la agenția centrală responsabilă de controlul bolilor, aceasta fiind însărcinată cu prevenirea unor focare de COVID-19.

Deocamdată nu este clar de ce unii nord-coreeni primesc doar o amendă pentru încălcarea măsurilor de carantină și alții sunt trimiși la muncă silnică.

Potrivit sursei RFA, un bărbat a fost amendat la mijlocul lunii iulie pentru că a organizat nunta fiului său în locuința familiei, fără a primi și o pedeapsă de muncă forțată.

Autoritățile nord-coreene afirmă că permit în continuare organizarea nunților cu respectarea unor măsuri sanitare însă în fapt acestea sparg toate adunările mai mari de 3 persoane, potrivit sursei RFA.

Acesta a relatat că nunțile au fost scutite inițial de regula privind numărul maxim de participanți la adunări însă că situația s-a schimbat după ce „numărul pacienților suspecți de COVID-19 cu febră ridicată a continuat să crească aici din iunie”.

Niciun caz oficial de COVID-19

Măsurile par menite să țină sub control răspândirea coronavirusului într-o țară care în mod oficial nu a raportat niciun caz de COVID-19.

În pofida acestui lucru liderul Kim Jong-un i-a criticat dur pe oficialii nord-coreeni pentru „iresponsabilitatea și incompetența cronică” în gestionarea pandemiei, sugerând că SARS-CoV-2 se răspândește în țară, în pofida faptului că autoritățile au închis complet granițele încă din luna ianuarie a anului trecut, declanșând o gravă criză alimentară și umanitară.

RFA nota în luna februarie că 12 persoane care au murit din cauza unor simptome similare COVID-19 au fost incinerate în Coreea de Nord.

Deocamdată nu se știe ce procent din populația Coreei de Nord a fost imunizată împotriva coronavirusului sau dacă a fost demarată măcar campania de vaccinare.

În luna iulie autoritățile de la Phenian au refuzat două milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca oferite prin programul COVAX al OMS, conform Reuters.

Autoritățile nord-coreene ar fi refuzat tranșa de vaccinuri din cauza efectelor secundare extrem de rare, afirmând că preferă vaccinul rusesc Sputnik V. În prezent nu este clar dacă doze ale vaccinului rusesc au ajuns în Coreea de Nord.

Citește și: