Vaccinul anti-Covid al Pfizer pentru copii cu vârsta de sub 5 ani ar putea fi disponibil până la sfârşitul lui februarie, companiile aşteptând autorizarea în următoarele săptămâni, potrivit mai multor persoane ce cunosc situația, citate de The Washington Post.

CopilFoto: Profimedia Images / Dzianis Apolka / Alamy

Pfizer şi partenerul său german BioNTech vor depune la Agenţia americană a medicamentului (FDA), marţi, o cerere de autorizare rapidă pentru vaccinul destinat copiilor cu vârste între 6 luni şi 5 ani.

Ar fi primul vaccin disponibil pentru această grupă de vârstă. Copiii mai mari pot fi imunizaţi deja cu vaccinul Pfizer.

FDA a îndemnat cele două companii partenere să depună solicitări de autorizare pentru ca autorităţile americane să evalueze acest vaccin din două doze, potrivit unor experţi care au vorbit sub anonimat deoarece nu erau autorizaţi să discute în public subiectul.

Companiile au testat în ultimele luni o a treia doză, după rezultate dezamăgitoare pentru regimul cu două injecţii care arată că, deşi vaccinul este sigur, două doze nu au oferit un răspuns imunitar suficient de puternic la toate grupele de vârstă.

Dar datele despre o a treia doză nu vor fi disponibile cel puţin până la sfârşitul lunii martie. Odată ce aceste informaţii vor fi transmise, autorităţile de reglementare urmează să autorizeze a treia doză de vaccin pentru copii.

Noi date despre vaccinul anti-Covid al Pfizer pentru copiii mici

Un oficial al administraţiei Biden a afirmat că există consens între oficialii din sănătate „în a urgenta autorizarea”, cu referire la planul Pfizer-BioNTech.

Vinerea trecută, Pfizer a prezentat noi date autorităţilor sanitare despre vaccinul pentru cei mici, la discuţii participând şi Anthony Fauci, consilier la Casa Albă şi expert pe probleme infecţioase, dar şi alţi experţi.

Consilierii externi ai FDA ar putea să se întâlnească la jumătatea lunii februarie pentru a discuta despre aplicarea în două doze a vaccinului.

În decembrie, Pfizer şi BioNTech au anunţat că două doze de vaccin la copiii de 2, 3 şi 4 ani nu au declanşat un răspuns imun comparabil cu ceea ce a fost generat la adolescenţi şi adulţi. Dar regimul cu două injecţii a creat un răspuns imunitar protector la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 2 ani.