Statele Unite au autorizat vineri vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, deschizând calea pentru lansarea iminentă a unei noi etape majore a campaniei de imunizare, care privește 28 de milioane de copii din țară, potrivit AFP și Insider.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

Această autorizație de urgență de la Agenția SUA pentru Medicamente (FDA) a fost acordată după o analiză atentă a rezultatelor studiilor clinice efectuate de Pfizer pe câteva mii de copii.

„Ca mamă și medic, știu că părinții, profesorii și copiii au așteptat cu nerăbdare această autorizație”, a declarat Janet Woodcock, comisar interimar al FDA, într-un comunicat.

„Vaccinarea copiilor mici împotriva Covid-19 este un pas suplimentar către revenirea la normalitate”, a insistat ea.

Marți, o comisie de experți independenți s-a întrunit și, după o zi de discuții, a fost în favoarea imunizării copiilor de 5-11 ani cu acest vaccin.

Conform studiilor clinice, remediul s-a dovedit a fi eficient în proporție de 90,7% în prevenirea formelor simptomatice ale bolii la această grupă de vârstă.

Înainte de a începe vaccinarea, un comitet de experți de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) trebuie, la rândul său, să se întrunească la începutul săptămânii viitoare pentru a-și exprima avizul. Această agenție federală de sănătate publică își va publica apoi recomandările, pasul final al procesului.

Doza de vaccin a fost ajustată la 10 micrograme per injecție (două la număr, administrate la trei săptămâni), comparativ cu 30 micrograme pentru grupurile mai în vârstă.

Capacele flacoanelor destinate copiilor vor fi portocalii, si astfel usor de recunoscut in comparatie cu capacele violet ale flacoanelor pentru grupele de varsta mai in varsta.