Pfizer a anunțat vineri că dorește să testeze o a treia doză de vaccin anti-Covid la copiii sub 5 ani, ceea ce ar putea determina compania să depună o cerere de autorizare pentru trei doze imediat anul viitor pentru această marjă de vârstă, potrivit AFP.

Sediul Pfizer din New YorkFoto: PSL Images / Alamy / Profimedia

Ca parte a studiilor clinice în desfășurare, gigantul farmaceutic american a selectat o doză de 3 micrograme per injecție pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și mai puțin de 5 ani. Aceasta este de zece ori mai mică decât doza administrată adulților (30 micrograme) și, de asemenea, mai mică decât cea a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani (10 micrograme).

La copiii de la 2 ani până la mai puțin de 5 ani, o doză de 10 micrograme a provocat într-adevăr mai multă febră decât la grupurile mai în vârstă, împingând compania să aleagă o doză mai mică.

Dar cu două injecții de 3 micrograme, răspunsul lor imunitar s-a dovedit a fi mai slab decât cel dat adolescenților și adulților tineri prin vaccin.

Prin urmare, Pfizer a decis să modifice protocolul studiilor sale clinice, pentru a include o a treia doză, injectată „la cel puțin două luni după a doua”, a spus compania într-un comunicat de presă (primele două rămân injectate la 3 săptămâni una de cealaltă).

O doză de rapel a demonstrat într-adevăr, la categoriile de populație mai în vârstă, că crește protecția conferită.

Această „ajustare” nu ar trebui să aibă nicio consecință asupra calendarului anticipat pentru depunerea unei cereri de autorizare pentru acești copii mici, așteptată „în al doilea trimestru al anului 2022”, a declarat la o conferință Kathrin Jansen, șefa de cercetare pentru vaccinuri din cadrul grupul.

De asemenea, Pfizer a anunțat vineri că a început studii pe 600 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani pentru a testa o doză de rapel (de 10 sau 30 de micrograme).

În prezent, în Statele Unite, pe lângă adulți, o doză de rapel este permisă doar pentru adolescenții cu vârsta între 16 și 17 ani.