În pofida faptului că în prezent varianta Omicron se răspândește necontrolat în Statele Unite și numeroase alte țări din lume, filantropul Bill Gates se declară optimist privind evoluția pandemiei, afirmând că după ce actualul val de infecții va trece, COVID-19 va fi mai asemănătoare gripei sezoniere, relatează CNBC.​

Bill GatesFoto: Captura video

Miliardarul american a făcut afirmația pe Twitter în timpul unei sesiuni de „întrebări și răspunsuri” (Q&A) cu Devi Sridhar, președintele departamentului de sănătate globală din cadrul Universității Edinburgh.

Gates afirmă că, odată ce actualul val alimentat de varianta Omicron va trece, țările se pot aștepta să înregistreze „cu mult mai puține cazuri” în restul anului 2022 și că boala cauzată de coronavirus va putea fi tratată cel mai probabil ca gripa sezonieră.

Cofondatorul Microsoft și miliardarul filantrop, un susținător vocal al măsurilor de îmbunătățire a sănătății publice la nivel global, nu este primul care face prognoze asemănătoare.

Tot mai multe voci spun că vom ajunge să tratăm COVID-19 ca gripa

Unii experți spun că răspândirea rapidă a variantei Omicron, deși cu siguranță periculoasă, ar putea face ca suficiente persoane să aibă imunitate naturală pentru a putea asista în sfârșit la trecerea în faza endemică a COVID-19.

Gates a vorbit despre acest scenariu în sesiunea de Q&A, prognozând că „omicron va crea multă imunitate, cel puțin pentru următorul an”.

Însă va conta foarte mult evoluția situației: dacă suficiente țări își pot menține anumite niveluri de imunitate în fața COVID-19, indiferent că au fost obținute prin vaccinare sau trecere prin boală, circularea virusului ar putea fi încetinită suficient de mult pentru a trece din faza pandemică în cea endemică a bolii.

Guvernul spaniol a anunțat deja că lucrează la un plan de gestionare a COVID-19 precum gripa și că va propune implementarea sa la nivelul UE.

Bill Gates spune că s-ar putea să ne vaccinăm anti-Covid anual

În toamna anului trecut experții în sănătate publică avertizaseră că imunitatea în masă împotriva coronavirusului nu mai poate fi atinsă din cauza variantei mult mai infecțioase Delta.

Însă apariția și răspândirea rapidă a variantei Omicron, care deja a devenit dominantă la nivel mondial, a născut noi speranțe privind atingerea imunității prin vaccinare și pe cale naturală, în mare măsură datorită faptului că nu provoacă forme la fel de grave ale COVID-19.

Îngrijorările autorităților din întreaga lume se îndreaptă acum spre ținerea sub control a numărului de cazuri pentru a evita supraaglomerarea spitalelor. În unele țări deja s-a ajuns din nou în situația de a amâna operații și alte proceduri medicale din cauza numărului mare de pacienți infectați cu COVID-19.

Bill Gates a mai spus că, odată ce vom intra în faza endemică a COVID-19, „ar putea să fim nevoiți să ne vaccinăm anti-Covid anual pentru ceva timp”, asemănător cu vaccinarea antigripală anuală”.