Președintele Botswanei, Mokgweetsi Masisi, a declarat că unii din cei 4 diplomați care au fost testați pozitiv cu varianta Omicron a coronavirusului au venit în țara africană din Europa, cerând ridicarea restricțiilor de călătorie impuse la adresa unor țări din sudul Africii, relatează Reuters.

Mokgweetsi Masisi, presedintele BotswaneiFoto: Li Xueren / Zuma Press / Profimedia Images

Apariția Omicron, clasificată ca o variantă care provoacă îngrijorare de către Organizația Mondială a Sănătății, a determinat numeroase guverne din întreaga lume să interzică călătoriile în țările din sudul Africii și să adopte măsuri pentru prevenirea răspândirii sale.

Deși deocamdată nu a fost stabilit cu certitudine unde această variantă a apărut, ea a fost raportată pentru prima dată de Africa de Sud pe 25 noiembrie, urmată de Botswana o zi mai târziu, acestea anunțând depistarea unei noi variante ale cărei mutații sunt diferite de cele ale variantei Delta a coronavirusului.

Oficiali din Africa de Sud s-au plâns de asemenea că țara lor este pedepsită din cauza identificării timpurii a noii variante.

Președintele botswanez Masisi a afirmat într-un interviu acordat CNN joi seara că interdicțiile „nu sunt necesare” și că sunt o dovadă de „iresponsabilitate”.

El a criticat apoi în termeni extrem de duri restricțiile de călătorie, afirmând că acestea sunt „inacceptabile, inumane și degradante”.

Referitor la diplomații testați pozitiv cu varianta Omicron, oficialul a afirmat că ei „au venit dintr-un număr de țări (...) și au trecut prin mai multe țări pentru a ajunge în Botswana”, refuzând însă să le dezvăluie naționalitatea.

El a mai spus că unii dintre diplomați „au fost în Europa și alte locuri”. Întrebat dacă aceștia au venit din Europa în Botswana el a răspuns că „într-adevăr”.

Autoritățile din Botswana au anunțat săptămâna trecută că investighează anumite mutații ale coronavirusului care au fost depistate la patru cetățeni străini care au fost în țară într-o misiune diplomatică.

Diplomații au intrat în Botswana pe 7 noiembrie și au părăsit țara 4 zile mai târziu. Autoritățile din această țară africană au raportat până în prezent 20 de infecții cu noua variantă Omicron.

OMS afirmă că această variantă a SARS-CoV-2 a fost depistată în peste 20 de țări până acum.

Citește și: