Cel puțin 50 de persoane din zona Oslo au fost testate pozitiv pentru varianta Omicron a coronavirusului, cazurile fiind legate de petrecerea de Crăciun organizată de o companie la un restaurant din capitala norvegiană, relatează The Washington Post.

Oslo, NorvegiaFoto: Jorge Franganillo / Flickr

Institutul Norvegian de Sănătate Publică a anunțat joi că persoanele infectate locuiesc în Oslo și municipiile învecinate, precizând că „echipa de depistare a infecțiilor din Oslo a luat legătura cu municipiile în cauză”.

Agenția guvernamentală a mai spus că în rândul persoanelor depistate cu varianta Omicron „există o acoperire vaccinală ridicată”, însemnând că majoritatea acestora au fost inoculate împotriva coronavirusului.

Peste jumătate din persoanele care au participat la petrecere au fost testate pozitiv cu varianta Omicron, potrivit Euronews care notează că acesta ar fi cel mai mare focar depistat până acum în Europa.

Norvegia a anunțat luni că a depistat primele sale cazuri de infectare cu noua variantă a SARS-CoV-2.

„Este așteptată depistarea mai multor cazuri. Urmărirea eficace a contactelor a fost demarată pentru a limita rutele de transmitere și preveni focare majore”, au declarat autoritățile din Oslo într-un comunicat de presă.

Acestea i-au îndemnat pe oamenii care au vizitat două restaurante din capitala norvegiană să se testeze pentru coronavirus. Unul dintre aceste restaurante ar fi cel în care a avut loc petrecerea de Crăciun, potrivit presei locale.

Companiile din țările scandinave de regulă organizează petreceri de Crăciun cu câteva săptămâni înainte de ajunul sărbătorii.

Noi restricții în Norvegia din cauza variantei Omicron

Guvernul norvegian a anunțat la rândul său că noi restricții vor intra în vigoare de vineri din cauza depistării variantei Omicron despre care există îngrijorări că ar fi mult mai infecțioasă.

Premierul Jonas Gahr Stoere a declarat că măsurile cele mai stricte vor fi implementate la nivel regional și că vor fi impuse deocamdată în Oslo, un oraș de aproape 700.000 de locuitori, și municipiilor din jurul său.

Printre măsurile anunțate se numără revenirea la munca de la distanță acolo unde este posibil și introducerea unei limite de 100 de persoane pentru evenimentele publice și private organizate în interior. Barurile și restaurantele vor fi de asemenea nevoite să țină evidența clienților lor.

La nivel național, orice persoană care intră în Norvegia va fi nevoită să se testeze pentru coronavirus în 24 de ore la graniță, un centru de testare public sau pe cont propriu. Dacă un test rapid iese pozitiv persoana în cauză va fi obligată să efectueze un test PCR în următoarele 24 de ore.

„Este probabil ca varianta Omicron să continue să se răspândească în Norvegia, acesta fiind motivul pentru care guvernul crede în măsuri mai stricte”, a declarat premierul Gahr Stoere.

Ministrul sănătății Ingvild Kjerkol a declarat la rândul său că situația este „îngrijorătoare” și că „trebuie să tragem acum frâna de mână”.

Autoritățile norvegiene au recomandat marți purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, magazine și centre comerciale.

Citește și: