Slovacia, a treia cel mai puțin vaccinată țară anti-Covid din Uniunea Europeană, după Bulgaria și România, ar putea introduce vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului pentru vârstnici, potrivit premierului Eduard Heger, citat de Euractiv.

Coronavirus SlovaciaFoto: Tomas Tkacik-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Pentru mine vaccinarea obligatorie a persoanelor cu vârsta de peste 65 sau 60 de ani ar fi ideală. Depinde de experți. Cred că și în cazul celor de peste 50 de ani, dar haideți să așteptăm să văd ce spun experții”, a declarat Heger.

Declarația acestuia vine în contextul în care Slovacia se confruntă cu cel mai grav val al infecțiilor de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei, sistemul medical ajungând în pragul colapsului.

Spitalele din această țară se confruntă cu probleme de personal și au rămas fără paturi echipate cu ventilatoare ceea ce înseamnă că medicii trebuie să trieze din cazurile grave de COVID-19. Peste 70% din pacienții care necesită acum spitalizare nu s-au vaccinat anti-Covid.

Heger a mai afirmat că opțiunea vaccinării obligatorii a vârstnicilor este discutată cu specialiștii în drept constituțional și că o nouă carantină generală pentru întreaga populație ar putea fi impusă dacă noile restricții adoptate de guvern săptămâna trecută nu vor avea rezultatul scontat.

Lockdown-uri și vaccinare anti-Covid obligatorie

Guvernul de la Bratislava a anunțat vinerea trecută că introduce lockdown-ul pentru persoanele care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului, urmând exemplul Austriei unde carantinarea nevaccinaților a intrat în vigoare lunea trecută.

Însă cancelarul austriac Alexander Schallenberg a anunțat vineri că guvernul a decis implementarea unui lockdown general pentru toți locuitorii țării și introducerea vaccinării anti-Covid obligatorii. Lockdown-ul a intrat în vigoare de luni, 22 octombrie.

Premierul slovac Heger afirmă că poartă discuții cu partenerii din coaliția de guvernare despre această măsură dar că ea va necesita curaj politic și va fi greu de ajuns la un consens.

Trei dintre cele patru formațiuni care formează coaliția s-au pronunțat împotriva vaccinării anti-Covid obligatorii deocamdată.

„Sunt convins astăzi că nu există nicio altă cale decât vaccinurile dacă nu dorim valuri repetate și lockdown-uri. Aceste lucruri ne devorează economia, sănătatea și viețile oamenilor”, a mai declarat Eduard Heger.

Fostul premier Robert Fico și partidul său social-democrat au anunțat că vor contesta introducerea vaccinării obligatorii la Curtea Constituțională.

Slovacia are a treia cea mai scăzută rată a vaccinării anti-Covid din Uniunea Europeană, după Bulgaria și România, în jur de 45% din populația sa fiind inoculată împotriva coronavirusului.

Politicienii din Germania discută la rândul lor despre posibilitatea introducerii vaccinării anti-Covid obligatorii, potrivit mai multor declarații făcute în cursul weekendului.