Austria introduce carantina pentru persoanele nevaccinate începând de luni, acestora fiindu-le permisă părăsirea locuinției pentru a-și cumpăra mâncare, a merge la farmacie, să facă sport, să se vaccineze sau pentru „satisfacerea nevoilor religiase de bază”. Măsura nu-i vizează pe copiii până la 12 ani. Cei care au vârsta peste pot merge însă la școală unde sunt testați.

Certificat verde COVIDFoto: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia Images

Măsura nu se aplică persoanelor nevaccinate care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

„Numărul de noi cazuri este mai mare decât oricând. Situația e gravă. (...) Nu luăm aceste măsuri cu inima ușoară însă, din păcate ele sunt necesare”, a declarat cancelarul Austriei, Alexander Schallenbe, duminică, într-o conferință de presă la Viena.

De asemenea, vor fi făcute controale inopinate pentru a se verifica dacă sunt respectate restricțiile.

Aproape 65% din populația Austriei este vaccinată complet anti-COVID-19.

Guvernul austriac estimeaz, într-o primă fază, că restricțiile vor dura 10 zile, a precizat ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein, făcând apel la oameni să se vaccineze cât mai repede.

Decizia trebuie să fie aprobată de Parlament în această seară, însă aceasta este o simplă formalitate.

Peste 13.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate sâmbătă în Austria, țară cu 9,8 milioane de locuitori, acesta fiind cel mai mare număr de îmbolnăviri de la începutul pandemiei până acum. (surde: AFP, ort.at)