Gigantul farmaceutic american Novavax a depus o cerere de autorizare a vaccinului său împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană (UE), anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care precizează că poate emite un aviz în ”câteva săptămâni”, relatează AFP.

Vaccin NovavaxFoto: Cezary Kowalski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

”EMA a început să evalueze o cerere de autorizare de punere condiţionată pe piaţă a vaccinului anticovid al Novavax”, anunţă într-un comunicat autoritatea europeană de reglementare.

”Un aviz cu privire la autorizarea punerii pe piaţă ar putea fi emis în câteva săptîmâni”, anunţă EMA.

Nuvaxovid sau NVX-CoV2373 începuse să fie evaluat încă din februarie, ceea ce scurtează posibila aprobare, a spus EMA. Dacă va fi aprobat, vaccinul va fi al cincilea din regiune.

Potrivit unui studiu în fază avansată care a implicat 15.000 de voluntari din Marea Britanie, cărora vaccinul experimental a avut o eficacitate de 96,4% împotriva tulpinii originale de coronavirus.

Aprobarea ar putea veni cu mult înaintea autorizației în Statele Unite, unde Novavax a trebuit să rezolve probleme de producție și se așteaptă să depună o cerere pentru aprobare până la sfârșitul anului.

EMA a declarat că două dintre grupurile sale consultative analizează diferite planuri prezentate de Novavax privind gestionarea riscurilor și studiile vaccinului pentru utilizare la copii.

Novavax a trimis cu prioritate cererile pentru autorizarea vaccinului său către autorităţile de reglementare din ţările cu venituri mici şi medii, după ce a rămas în urmă cu autorizarea în SUA şi Europa, care şi-au vaccinat deja o mare parte dintre locuitori.

Citește și: