​Novavax a finalizat procesul de depunere a cererii pentru autorizarea vaccinului său pentru Covid-19 în Marea Britanie, transmite Reuters.

Vaccin NovavaxFoto: Cezary Kowalski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cererea se bazează pe datele dintr-un studiu în fază avansată care a implicat 15.000 de voluntari din Marea Britanie, potrivit cărora vaccinul experimental a avut o eficacitate de 96,4% împotriva tulpinii originale de coronavirus.

Solicitarea include, de asemenea, date dintr-un studiu în fază avansată cu 30.000 de persoane participante, în Statele Unite şi Mexic, care arată că vaccinul, NVX-CoV2373, a demonstrat o protecţie de 100% împotriva formelor moderate şi severe de boală şi o eficacitate generală de 90,4%.

Regatul Unit a administrat până acum suficiente doze de vaccin pentru a vaccina complet aproximativ 76,1% din populaţia totală a ţării, potrivit unui bilanţ al Reuters.

Cu toate acestea, cazurile au fost în creştere recent, iar premierul Boris Johnson a spus că guvernul se va baza mai degrabă pe vaccinuri, decât pe blocaje, pentru a traversa o iarnă dificilă.

Cererea de autorizare în SUA va fi depusă anul acesta

În august, Novavax şi-a amânat termenul de depunere a cererii în SUA pentru al patrulea trimestru al acestui an, în loc de al treilea, spunând că distribuirea vaccinului său va fi iniţial prioritară în ţările cu venituri mici, care au încă o nevoie nesatisfăcută de doze de vaccinare primară.

Novavax a spus că acum se aşteaptă să depună cererea completă pentru a solicita autorizarea în SUA până la sfârşitul anului.

Compania a acordat prioritate depunerii cererilor de autorizare la autorităţile de reglementare din ţările cu venituri mici şi medii, deoarece a rămas în urma unor colegi precum Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson în cursa pentru autorizare a vaccinurilor în SUA şi Europa.

Luna trecută, Novavax şi partenerul său Serum Institute of India au solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o autorizare pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului Novavax împotriva COVID-19.

Novavax a depus deja o cerere de autorizare pentru vaccinul său în India, Indonezia şi Filipine. Compania anticipează acum să finalizeze în curând depunerea cererilor la autorităţile de reglementare pe pieţe ca Europa, Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. (News.ro)