Novavax şi partenerul său Serum Institute of India au solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o autorizaţie pentru utilizarea în regim de urgenţă a vaccinului Novavax împotriva Covid-19, care ar crea condiţiile pentru livrarea acestuia în multe state sărace, a anunţat joi compania americană, potrivit Reuters.

Vaccin NovavaxFoto: Cezary Kowalski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novavax a trimis cu prioritate cererile pentru autorizarea vaccinului său către autorităţile de reglementare din ţările cu venituri mici şi medii, după ce a rămas în urmă cu autorizarea în SUA şi Europa, care şi-au vaccinat deja o mare parte dintre locuitori.

Autorizaţia din partea OMS ar permite Novavax să livreze vaccinuri în mai multe state aflate în dezvoltare care depind de OMS pentru deciziile de autorizare.

De asemenea, Novavax ar putea să înceapă distribuirea vaccinurilor prin intermediul facilităţii COVAX, care are rolul să asigure un acces echitabil al ţărilor cu venituri mici şi medii la vaccinul împotriva Covid-19.

Novavax a depus deja documente la autorităţile de reglementare în ţări precum India, Filipine şi Indonezia.

Acţiunile Novavax au crescut cu peste 10% în urma anunţului.

Novavax şi Serum Institute, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, s-au angajat deja să furnizeze peste 1,1 miliarde de doze de vaccin facilităţii COVAX. (News.ro)

Referințe: