Comisia Europeană a anunțat miercuri că a încheiat un contract cu compania farmaceutică americană Novavax pentru achiziţia anticipată a 200 de milioane de doze din vaccinul său anti-Covid-19, imediat ce acesta va fi aprobat de Agenția europeană pentru medicamente, informează AFP.

Vaccin NovavaxFoto: Cezary Kowalski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Noul nostru acord cu Novavax lărgește portofoliul nostru de vaccinuri, adăugând un alt vaccin pe bază de proteine, care s-a dovedit promițător la testele clinice”, a explicat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides într-un comunicat.

Conform contractului, statele UE vor putea cumpăra 100 de milioane de doze de vaccin Novavax, cu o opţiune de alte 100 de milioane de doze livrabile până în anul 2023. Primele doze ar urma să fie livrate în ultimul trimestru al anului în curs, estimându-se că până atunci EMA va aproba acest ser.

Pentru Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre, este al șaptelea contract de acest tip. UE a încheiat deja contracte cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica (Johnson&Johnson), BioNtech-Pfizer, CureVac și Moderna. Executivul comunitar mai negociază în prezent și cu compania franco-austriacă Valneva.

„Pe măsură ce noi variante de coronavirus se răspândesc în Europa și în întreaga lume, acest nou contract cu o companie care își testează deja vaccinul cu succes împotriva acestor variante reprezintă o garanție suplimentară pentru protecția populației noastre. Acesta consolidează și mai mult portofoliul nostru amplu de vaccinuri, în beneficiul europenilor și al partenerilor noștri din întreaga lume”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre contractul cu Novavax.

Vaccinul de la Novavax foloseşte tehnologie diferită de cele pentru vaccinurile deja autorizate în lume. Este un vaccin numit „subunitar”, pe bază de proteină care declanşează un răspuns imun, fără viruşi. Poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius.

Citește și: