Grupul farmaceutic american Merck a anunţat miercuri un acord care ar putea să permită difuzarea pe scară largă în ţările sărace a unor versiuni generice ale pastilei sale anti-COVID-19, concepută pentru tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus, informează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

MolnupiravirFoto: Soumyabrata Roy / Zuma Press / Profimedia Images

Reprezentanţii MPP (Medicines Patent Pool) au anunţat că au semnat un acord de licenţă voluntară cu Merck pentru a facilita accesul global la un preţ abordabil pentru Molnupiravir, medicamentul antiviral experimental cu administrare orală împotriva COVID-19 dezvoltat de grupul american.

Sub rezerva aprobării sale de autorităţile cu rol de reglementare medicală, acordul va oferi un acces mai mare la Molnupiravir în 105 ţări cu venituri mici şi medii.

Autorităţile de reglementare a medicamentelor din Statele Unite şi din Uniunea Europeană au demarat deja o procedură de evaluare a acestui medicament.

Cum funcționează medicamentul Merck

Antiviralele precum Molnupiravir acţionează prin scăderea capacităţii unui virus de a se răspândi în organism, frânând astfel evoluţia bolii.

Administrat pacienţilor aflaţi în primele zile după un test cu rezultat pozitiv, această pastilă anti-COVID-19 reduce la jumătate riscul de spitalizare, potrivit unui studiu clinic realizat de grupul Merck, cunoscut şi sub numele de MSD în afara Statelor Unite.

„Rezultatele provizorii ale pastilei Molnupiravir sunt convingătoare şi noi considerăm că acest tratament candidat cu administrare orală este un instrument potenţial important care va contribui la rezolvarea crizei sanitare actuale”, a declarat directorul executiv al MPP, Charles Gore.

El speră că acest prim acord de licenţă voluntară pentru un medicament ce vizează COVID-19 va încuraja şi alte companii farmaceutice să încheie acorduri similare.

Cum va fi distribuit medicamentul la nivel global

MPP, al cărei sediu se află la Geneva, este o organizaţie internaţională susţinută de ONU, care încearcă să faciliteze dezvoltarea şi ameliorarea accesului la medicamente în ţările cu venituri mici şi medii, folosind abordarea inovatoare a acordării de licenţe voluntare şi a utilizării în comun a brevetelor.

În virtutea noului acord, Merck acordă o licenţă organizaţiei MPP, care poate apoi să acorde sublicenţe producătorilor de medicamente generice.

Acordul stipulează că dezvoltatorii de medicamente nu vor primi drepturi asupra vânzărilor atât timp cât maladia COVID-19 va rămâne inclusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în categoria urgenţelor de sănătate publică cu dimensiune internaţională. Săptămâna trecută, comitetul de urgenţă al OMS a reconfirmat statutul de alertă maximală pentru pandemia de COVID-19.

Grupul Merck a dezvoltat medicamentul Molnupiravir în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics.

Wendy Holman, directorul general al acestei companii cu sediul în Miami, a declarat: „Suntem bucuroşi să colaborăm cu MPP pentru a garanta că versiuni generice de bună calitate ale pastilei Molnupiravir vor putea fi dezvoltate şi distribuite cu rapiditate după obţinerea autorizării din partea autorităţii de reglementare”.