Molnupiravir este medicamentul experimental pentru tratamentul Covid-19 anunțat azi de Merck și care a redus la jumătate riscul de spitalizare față de cei care au primit placebo și nu s-a înregistrat niciun deces într-un studiu clinic cu 775 de persoane, anunță prestigioasele cotidiane The Washington Post și The New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un comitet independent de experți care a monitorizat studiul a recomandat oprirea testării înainte de termen pe baza rezultatelor pozitive, un pas semnficativ și grăitor într-un studiu.

Merck și partenerul Ridgeback Biotherapeutics au anunțat azi într-un comunicat de presă că vor aplica cât de curând posibil pentru autorizația de utilizare urgentă pentru medicamentul molnupiravir. Ar fi prima doctorie antivirală pentru Covid-19.

O pilulă simplă și ușor de prescris care să prevină cazurile ușoare și moderate de Covid-19 să evolueze spre episoade grave lipsea din armamentul de luptă cu boala.

Anticorpii monoclonali, tratamente care au ținut oamenii în afara spitalelor, sunt scumpi, dificil de fabricat și de administrat, necesitând infuzii sau injecții. Vaccinurile au fost remarcabil de eficace, dar accesul este limitat în mare parte din lume.

„Întotdeauna am crezut că antiviralele, mai ales cele orale, ar fi o contribuție importantă în pandemie”, a declarat într-un interviu Daria Hazuda, vicepreședinte pentru boli infecțioase și vaccinuri la Merck. „Să ții oamenii departe de spitale este incredibil de important, date fiind aparția de variante și continua răspândire a virusului”.

Datele nu au fost încă publicate sau evaluate de terți competenți.

Merck a și început să producă molnupiravir. Micile capsule maro trebuie luate de două ori pe zi timp de cinci zile. Compania anticipează că va produce 10 milioane de seturi de tratament până la sfârșitul anului. Guvernul american a făcut o achiziție în avans de 1,7 milioane de seturi de tratament, la un preț de 1,2 miliarde de dolari.

Cel mai mare impact al medicamentului este așteptat a fi în restul lumii, unde disponibilitatea vaccinurilor este redusă și tratamentele cu anticorpi monoclonali pot fi nepractice sau indisponibile. Merck a licențiat cinci producători indieni de medicamente generice pentru a accelera accesul în țările cu venituri reduse sau medii, multe având acces limitat la vaccinuri. Compania a spus că va practica o gamă de prețuri care să reflecte posibilitatea țărilor de a plăti pentru medicament.

Un studiu global al medicamentului a înrolat 775 de persoane cu covid ușor sau moderat. Jumătate aveau cel puțin un factor de risc pentru boală severă, ca obezitate sau vârstă avansată. Ele au început să ia medicamentul în cel mult cinci zile de la apariția simptomelor și erau nevaccinate.

Jumătate dintre participanți au primit medicamentul, iar cealaltă jumătate un placebo. Nu au fost raportate decese printre cei care au luat medicamentul, dar opt decese au fost înregistrate la cei cu placebo. Ratele de spitalizare la cei care au primit medicamentul au fost de 7,3%, jumătate față de cei care au luat placebo. Rezultatele au determinat comitetul independent de supraveghere să propună oprirea testului.

Experimentele de laborator și pe animale au sugerat că doctoria poate fi eficace împotriva variantelor cunoscute, inclusiv delta. Spre deosebire de vaccinuri și anticorpi care țintesc proteine specifice de pe suprafața virusului, monupiravir lucrează prin introducerea de erori genetice care alterează codul genetic al coronavirusului. Aceasta înseamnă că poate fi mai rezistent la mutație și poate acționa împotriva altor coronavirusuri sau virusuri ARN.

„Pentru un virusolog este unul din lucrurile deosebit de entuziasmante”, a spus Hazuda. „Acum, am demonstrat potențialul de a avea un medicament împotriva mai multor coronavirusuri. Nu ced că este ultima pandemie din timpul vieții noastre și ar fi uimitor să avem ceva deja disponibil și activ”.

Și Pfizer dezvoltă un medicament antiviral oral și a anunțat în această săptămână că inițiază un test clinic de stadiu avansat de prevenire a bolii la persoane expuse la coronavirus. Atea Pharmaceuticals lucrează și ea la un antiviral oral împreună cu gigantul farmaceutic Roche.