Locuitorii capitalei ucrainene Kiev au stat joi la cozi de sute de persoane pentru a se vaccina împotriva COVID-19 după ce creșterea vertiginoasă a numărului de infecții și decese cauzate de coronavirus au determinat autoritățile să înăsprească restricțiile sanitare, relatează Reuters.

Centru de vaccinare Covid in UcrainaFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ucraina a raportat joi 22.415 de noi contagieri cu coronavirusul în ultimele 24 de ore, depășind recordul anterior de 20.341 de cazuri înregistrat pe data de 3 aprilie a acestui an.

Datele ministerului sănătății arată de asemenea că au fost înregistrate 546 de noi decese cauzate de COVID-19, peste recordul de 538 din 19 octombrie.

Numărul de infecții a crescut constant în Ucraina de săptămâni, determinând guvernul să înăsprească restricțiile încă de luna trecută.

Vaccinarea anti-Covid a devenit obligatorie pentru angajați ai statului precum profesorii și funcționarii publici iar persoanelor nevaccinate le este interzis să intre în restaurante, să participe la competiții sportive sau alte evenimente publice.

Primarul Kievului a declarat joi că orașul va intra în zona roșie săptămâna aceasta și că vor fi introduse noi restricții corespunzătoare.

Un cuplu tânăr a relatat pentru jurnaliștii de la Reuters că prima doză a vaccinului le va permite să meargă la muncă.

„Din moment ce devine obligatorie nu avem de ales dacă să o facem. Altfel nu am fi făcut-o”, a declarat Vladislav, în vârstă de 24 de ani.

Întrebată de numărul mare de infecții și decese, Maria, în vârstă de 23 de ani, a afirmat că „oamenii nu poartă măști, nu folosesc dezinfectant. De aceea se infectează”.

În pofida cozilor din Kiev, rata generală a vaccinării rămâne scăzută în Ucraina.

Datele guvernamentale arată că în jur de 6,7 milioane de ucraineni au fost vaccinați cu schema completă a unui vaccin anti-Covid, aproximativ 15,3% din populație.

Pentru a accelera campania de inoculare, autoritățile au deschis sute de puncte de vaccinare, inclusiv în gări după ce persoanelor nevaccinate li s-a interzis să călătorească pe distanțe lungi.