Lovită de un nou val de COVID-19, Ucraina a impus joi vaccinarea obligatorie pentru funcţionari şi cadrele didactice, anunță Kyiv Post și AFP, potrivit Agerpres.

Centru de vaccinare Covid in UcrainaFoto: Raj Valley / Alamy / Profimedia Images

„Această decizie este menită să protejeze viaţa şi sănătatea ucrainenilor (...), prin crearea unui mediu sigur în instituţiile de învăţământ şi în structurile statului”, a explicat ministrul ucrainean al sănătăţii, Viktor Liaşko.

Funcţionarii şi profesorii au acum la dispoziţie o lună pentru a se vaccina anti-COVID-19, aceia care nu se vaccinează urmând să fie suspendaţi din funcţie fără plată.

Până la sfârşitul lunii septembrie 70% din cei circa 1,2 milioane de profesori ucraineni au primit cel puţin prima doză de vaccin şi 46% schema completă.

După un răgaz vara aceasta, Ucraina se confruntă în prezent cu o progresie fulminantă a infectărilor.

Această ţară cu circa 40 de milioane de locuitori a înregistrat joi 15.125 de noi cazuri de COVID-19 şi 314 decese asociate acestei boli, un record al ultimelor luni.

Aproape toți pacienții cu COVID-19 care necesită spitalizare nu au fost vaccinaţi, a atras atenţia ministrul sănătăţii.

După problemele iniţiale de livrare a vaccinurilor, Ucraina are acum patru vaccinuri anti-COVID-19 disponibile, respectiv Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi serul chinezesc Coronavac.

Cu toate acestea, mulţi ucraineni încă ezită să se imunizeze, până la ora actuală numai 19% din populaţie primind cel puţin o doză de vaccin şi 16% ambele doze.

În aceste condiţii, noul val de COVID-19 riscă să provoace ravagii, avertizează experţii, în unele regiuni ale Ucrainei deja nemaifiind paturi libere în spitale.

Citește și: