Guvernul grec a decis să elimine restricțiile anti-Covid pentru persoanele vaccinate împotriva coronavirusului, inclusiv în zonele din categoria roșie cu o incidență ridicată a infectărilor, anunță Ekathimerini.

Restaurant in GreciaFoto: Nigel Hicks-DK Images / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Începând de sâmbătă vor fi eliminate interdicția de deplasare pe timpul nopții și cea legată de concertele ce au loc în spații interioare. Măsura se va aplica pentru toate localurile de divertisment, chiar dacă acestea se află în zona roșie.

În plus, în întreaga țară va fi eliminată limita asupra numărului de clienți pentru localurile care acceptă doar persoane vaccinate anti-Covid.

În unitățile care nu au implementat politica de a servi doar persoane vaccinate împotriva coronavirusului va rămâne în vigoare obligativitatea distanțării sociale și alte restricții.

De asemenea, măsurile de carantină parțială introduse în Salonic, Larissa, Halkidiki, Kilkis, Argolida, Kastoria, Imathia, Pieria, Pella, Kavala, Xanthi și Drama urmează să fie ridicate.

Ministrul sănătății Thanos Plevris a anunțat că politica va fi revizuită la fiecare 15 zile și că guvernul va evalua și alte restricții impuse asupra vieții și activităților publice.

„Libertate totală” pentru persoanele vaccinate anti-Covid

„Vaccinații se vor bucura de libertate totală, fără restricții. Angajații restaurantelor și celorlalte localuri vor lua măsurile necesare și vor purta măști”, a declarat acesta.

Oficialii greci afirmă că principiul după care se ghidează este că persoanele vaccinate trebuie să fie libere să își vadă de viață în timp ce cei care nu s-au imunizat împotriva COVID-19 au nevoie de protecție.

Grecia a înregistrat până miercuri 15.012 decese cauzate de COVID-19 dintre care 21 în anterioarele 24 de ore.

Numărul de noi infecții a crescut cu 2.331 de cazuri, ajungând la un bilanț total de 668.811 de cazuri de la izbucnirea pandemiei.

Numărul persoanelor spitalizate în stare gravă a crescut ușor față de ziua anterioară, ajungând la 347 de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă.

Autoritățile de la Atena au introdus vaccinarea anti-Covid obligatorie a personalului sanitar de la 1 septembrie.

Înspre sfârșitul lunii septembrie guvernul grec a adoptat de asemenea un pachet amplu de măsuri împotriva persoanelor care nu s-au vaccinat anti-Covid.