Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a lansat duminică un ultimatum responsabililor OMS cu programul Covax destinat țărilor sărace, afirmând că ţara sa a plătit pentru vaccinuri pe care nici până în prezent nu le-a primit, relatează AFP și Reuters.

Nicolas Maduro la vaccinareFoto: Captura video

„Sistemul Covax a eşuat. Noi ne-am făcut treaba. A trebuit să ne dăm peste cap, să facem magie pentru a debloca fondurile îngheţate”, a declarat Maduro la televiziunea naţională, precizând că ţara sa a plătit 120 milioane de dolari sistemului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) fără să primească nimic.

„Am dat instrucţiuni precise, astfel încât să acţionăm săptămâna aceasta şi lansăm un ultimatum sistemului Covax: fie ne trimiteţi vaccinurile, fie ne daţi banii înapoi”, a adăugat el.

„Dacă ni se vor înapoia banii, ştim de unde să cumpărăm (vaccinuri). Am discutat deja cu instituţii internaţionale. Destul cu înşelătoria!”, a exclamat preşedintele venezuelean.

O controversă durează de mai multe luni în jurul vaccinurilor pe care Venezuela susţine că le-a cumpărat prin programul Covax.

Vaccinuri și sancțiuni

Potrivit precedentelor declaraţii ale lui Nicolas Maduro, SUA au blocat 10 milioane de dolari, ultima plată făcută de ţara sa pentru a putea beneficia de vaccinurile Covax, din cauza sancţiunilor americane luate împotriva Venezuelei cu scopul de a-l îndepărta de la putere.

SUA îl consideră pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei şi nu-i recunoaşte legitimitatea lui Nicolas Maduro în funcţia de preşedinte.

De trei ani, Washingtonul şi-a intensificat presiunea diplomatică şi sancţiunile economice pentru îndepărtarea lui Maduro de la putere, dar fără rezultat până în prezent.

Într-un context al penuriei de vaccinuri, Venezuela, care îşi stabilise ca obiectiv vaccinarea a 70% din cele 30 milioane de locuitori înainte de încheierea anului 2021, a administrat din februarie vaccinul rusesc Sputnik V şi serul chinez Sinopharm.

La începutul lunii iulie, Caracas a lansat o campanie de vaccinare cu vaccinul candidat Abdala.

La sfârşitul lunii iunie, guvernul venezuelean a anunţat semnarea unui „contract pentru furnizarea” a 12 milioane de doze de vaccin cubanez care, potrivit laboratorului care l-a dezvoltat, are o eficienţă de 92%.

Venezuela înregistrează o creştere puternică a infecţiilor de la sfârşitul lunii, cu 275.000 de cazuri, între care peste 3.200 de decese, potrivit cifrelor oficiale, bilanţ pus însă la îndoială de opoziţie, notează AFP.

Citește și: