Venezuela va produce un vaccin anti-COVID-19 cubanez, câte două milioane de doze pe lună începând din august, a anunţat duminică preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, informează AFP și Agerpres.

Nicolas Maduro la vaccinareFoto: Captura video

"Am semnat un acord pentru a produce în laboratoarele noastre (...) două milioane de doze pe lună din vaccinul Abdala, în jurul lunii august, septembrie", a declarat la televiziune şeful statului venezuelean, Cuba fiind un aliat apropiat al acestuia.

Preşedintele Maduro a anunţat de asemenea că ţara sa va participa la teste clinice din faza a treia a acestui vaccin-candidat, cu care Havana a început deja să inoculeze la sfârşitul lui martie 124.000 de angajaţi din sistemul sanitar, în cadrul unei testări la scară mare pe categoriile de populaţie cu risc.

Oamenii de ştiinţă cubanezi lucrează la patru posibile vaccinuri - Mambisa (în faza 1), Soberana 1 (în faza 2), Soberana 2 şi Abdala (în faza 3) - precum şi asupra unui al cincilea, Soberana+, reformulare a vaccinului Soberana 1 ţintit pe persoane convalescente după boala COVID-19.

Guvernul cubanez intenţionează să-şi înceapă campania de vaccinare în iunie, cu ceea ce va fi atunci primul vaccin anti-coronavirus conceput şi produs în America Latină.

Preşedintele venezuelean a adăugat că guvernul său poartă discuţii asupra încheierii de acorduri pentru producţia de vaccinuri "cu Rusia, China şi alte ţări".

Până la ora actuală Venezuela a autorizat vaccinul rusesc Sputnik V şi cel al laboratorului chinez Sinopharm. Mai puţin de un milion de doze au ajuns în această ţară.

Guvernul venezuelean a anunţat de asemenea că a plătit puţin peste jumătate din preţul cerut pentru achiziţionarea a 11,3 milioane de doze de vaccin prin intermediul mecanismului COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).