​Slovacia va începe din luna iunie să administreze vaccinul anti-COVID-19 rusesc Sputnik V, a anunţat miercuri ministrul slovac al sănătăţii, Vladimir Lengvarsky, potrivit AFP și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunţul survine la o zi după ce Slovacia a suspendat vaccinările cu prima doză de vaccin anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, în timp ce investighează cazul unei persoane decedate în urma unui cheag de sânge format după ce i-a fost administrat acest ser.

Decizia de a achiziţiona vaccinul rusesc, luată iniţial de fostul premier Igor Matovic fără acordul partidelor din coaliţia care-l susţinea, a provocat o criză guvernamentală încheiată cu demisia guvernului. Un nou guvern, condus de Eduard Heger, a fost învestit pe 1 aprilie.

În urma deciziei lui Matovic, Slovacia a recepţionat pe 1 martie primul transport cu doze de vaccinuri Sputnik V, dar pe care nu le-a folosit, întrucât lotul a fost respins de agenţia slovacă însărcinată cu autorizarea medicamentelor, care a suspectat că acesta ar putea să nu fie conform calitativ, anunţ care a condus atunci la o dispută între Moscova şi Bratislava.

Dar ultimele teste efectuate la două laboratoare independente slovace şi la încă unul din Ungaria au stabilit că vaccinul este conform, rezultat în urma căruia Ministerul Sănătăţii slovac a validat administrarea lui.

Slovacia a suspendat marți vaccinările cu prima doză de AstraZeneca, după ce a anunțat că examinează cazul unui pacient care a murit din cauza unui cheag de sânge după ce a primit vaccinul.