Slovacia a suspendat marți vaccinările cu prima doză de AstraZeneca, după ce a anunțat că examinează cazul unui pacient care a murit din cauza unui cheag de sânge după ce a primit vaccinul, potrivit AFP.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Doar persoanele care așteaptă a doua doză din acest vaccin sunt vaccinate în prezent cu AstraZeneca. Utilizarea vaccinului acestei companii pentru primele doze a fost suspendată", a declarat ministerul sănătății într-un comunicat.

Ministrul Sănătății, Vladimir Lengvarsky, a anunțat săptămâna trecută că Slovacia își va revizui strategia de vaccinare în urma unui cheag de sânge fatal la un pacient care a primit un vaccin AstraZeneca.

Mai multe alte țări din Uniunea Europeană au vaccinări limitate cu AstraZeneca după stabilirea unei legături între vaccin și cheaguri de sânge foarte rare, dar adesea fatale.

Danemarca a abandonat cu totul vaccinul, deoarece experții au recomandat un vaccin alternativ pentru persoanele cu vârsta sub 40 de ani.

Marți, multe state braziliene, inclusiv cele din Sao Paulo și Rio de Janeiro, au anunțat că au suspendat vaccinarea femeilor însărcinate cu AstraZeneca.

Având 5,4 milioane de locuitori, Slovacia a înregistrat marți un total de 386.136 de cazuri de Covid-19, inclusiv 12.077 de decese.