Producătorul german de vaccinuri BioNTech nu consideră că suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva Covid-19 reprezintă o modalitate rapidă de a pune capăt pandemiei, conform unui comunicat dat publicităţii sâmbătă și citat de agenția germană DPA, transmite Agerpres.

vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: Ismael Rosas / Eyepix / Profimedia

Compania BioNTech este însă convinsă că o contribuţie importantă la încheierea acestei pandemii va fi asigurată prin extinderea continuă a capacităţilor de producţie şi a adăugat că doreşte să continue să furnizeze vaccinuri către ţările sărace „la un preţ care nu este orientat spre profit”.

„Pentru a obţine acest lucru, guvernele, producătorii şi organizaţiile internaţionale şi naţionale trebuie să coopereze pentru a susţine furnizarea de vaccinuri către ţările sărace de la facilităţile de producţie existente şi să contribuie la identificarea unor noi facilităţi de producţie certificate”, conform comunicatului BioNTech.

Patentul „nu este factorul care limitează producţia sau furnizarea vaccinurilor noastre”, a precizat o purtătoare de cuvânt a companiei germane. Ea a adăugat că procesul de producţie al vaccinurilor este unul complex şi că există un risc al scăderii calităţii, siguranţei şi eficienţei vaccinurilor dacă anumite condiţii de bază pentru producţie nu sunt îndeplinite.

Reprezentanta companiei germane a precizat şi că informaţia conform căreia BioNTech suspendă temporar patentul pentru vaccinul său împotriva noului coronavirus este falsă.

Chestiunea suspendării patentului noilor vaccinuri anti-Covid-19 a ajuns pe agenda unui summit informal al UE desfăşurat în Portugalia în această săptămână, după ce Washingtonul a anunţat că susţine această chestiune, obligând practic blocul european să-şi reevalueze poziţia. Cancelarul german Angela Merkel s-a pronunţat împotriva acestei măsuri, iar majoritatea liderilor europeni nu o consideră o rezolvare magică pentru pandemie, mai notează agenția DPA.

Citește și: