Uniunea Europeană (UE) este gata să discute despre o suspendare a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid-19, preconizată de administraţia SUA, dacă vor fi avansate „propuneri concrete”, a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Porto, în Portugalia, înainte de deschiderea reuniunii informale a şefilor de stat sau de guvern din UE.

Vaccin anticoronavirus UEFoto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În ceea ce priveşte problema proprietăţii intelectuale, nu credem că pe termen scurt aceasta poate fi o soluţie magică, însă considerăm că trebuie să fim pregătiţi să dezbatem acest subiect imediat ce propuneri concrete vor fi puse pe masă”, a afirmat preşedintele Consiliului European, potrivit AFP și Agerpres.

Liderii europeni şi-au exprimat vineri scepticismul faţă de propunerea SUA ce vizează să accelereze distribuirea de vaccinuri pe plan global, permiţându-le tuturor ţărilor să acceadă la secrete de producţie.

UE estimează că producţia şi exportul de vaccinuri de la fabricile existente sunt cel mai bun mijloc pentru a răspunde rapid cererii mondiale. Ea afirmă că este singura democraţie care exportă în masă vaccinuri.

„Credem că trebuie încurajaţi toţi partenerii noştri să faciliteze exporturile, pentru a face în aşa fel încât să existe cât mai multe doze care să poată fi mobilizate peste tot în lume”, a spus Charles Michel, într-o aluzie la britanici şi la americani, care au ales să-şi rezerve producţia populaţiilor lor.

Europenii suspectează că suspendarea brevetelor avansată de administraţia Biden şi căreia laboratoarele farmaceutice se opun cu fermitate constituie o lovitură de imagine.

Statele Unite au anunţat miercuri că sunt în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid-19, un gest semnificativ într-un moment în care ţările sărace duc o gravă lipsă de doze preţioase, singura armă împotriva pandemiei care îşi continuă ravagiile.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat miercuri „decizia istorică” a Statelor Unite de a sprijini ridicarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid-19, ceea ce în opinia unora ar permite să se pună capăt penuriei.

Citește și: