Statele Unite au anunțat miercuri că sunt în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, un gest semnificativ într-un moment în care în țările sărace lipsesc prețioasele vaccinuri, singurele arme împotriva pandemiei care își continuă devastarea, în special in India, potrivit AFP.

Vaccinuri anti-covid in Uniunea EuropeanaFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

"Aceasta este o criză globală a sănătății, iar circumstanțele extraordinare ale pandemiei Covid-19 solicită măsuri extraordinare", a declarat reprezentanta SUA pentru comerț, Katherine Tai.

„Administrația crede cu tărie în protecțiile proprietății intelectuale, dar pentru a pune capăt acestei pandemii, susține ridicarea acestor protecții pentru vaccinurile împotriva Covid-19”, a justificat ea, precizând că Washingtonul participa „activ” la negocierile la nivel mondial la Organizația Comerțului pentru a permite ridicarea acestor brevete.

Deocamdată, diferența se extinde între țările defavorizate care se luptă și țările bogate, unde campaniile de vaccinare - care vor fi extinse în curând în Statele Unite la adolescenți și în Canada la copiii de la 12 ani -, permit ridicarea restricțiilor progresive de sănătate.

Îndemnați de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să-și manifeste solidaritatea în acest domeniu, membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franța, Regatul Unit, Italia) au discutat miercuri la Londra despre mijloacele de „creștere a asistenței financiare sau de distribuire a dozelor suplimentare” pentru a ajuta statele sărace.