Doi băieți în vârstă de 6 și 8 ani le-au spus membrilor unui ONG pentru protecția copiilor care i-au găsit că nu au mâncat de zile întregi fiindcă ambii lor părinți sunt grav bolnavi de COVID-19 și nu pot avea grijă de ei, relatează Reuters.

In India apar „orfanii Covid”Foto: Debajyoti Chakraborty-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Cazul raportat de ONG-ul Bachpan Bachap Andolan (BBA) care a găsit băieții într-un sat din inima rurală a Indiei este doar unul dintre numărul în creștere de copii afectați de al doilea val al pandemiei care a devastat India.

Creșterea exponențială a numărului de infecții și decese i-a lăsat pe unii copii, în special din zonele sărace, fără cineva care să îi îngrijească deoarece ambii lor părinți sau rudele sunt prea bolnavi să o facă sau au murit.

„Criza este că, din cauza creșterii numărului de decese, copii fie își pierd părinții, fie îngrijitorii lor sunt spitalizați și nu există nimeni care să aibă grijă de ei”, afirmă Dhananjay Tingal, director executiv al BBA.

Serviciile sociale subfinanțate ale Indiei se zbat să facă față situației și în anumite părți ale țării persoanele care au contractat coronavirusul sunt stigmatizate, lăsându-i pe copii izolați.

„Vecinii și familia extinsă nu vor să îi ajute deoarece se tem de infecție, tratând aceste familii ca și când ar fi niște paria”, explică Tingal.

Acesta relatează că BBA, care este condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Kailash Sayarthi, a început să primească telefoane despre copii aflați în situații dramatice din cauza izbucnirii noului val al pandemiei la începutul lunii aprilie.

Volumul apelurilor a crescut după ce Savarthi a postat pe 29 aprilie pe Twitter numărul unei linii de urgență la care poate fi solicitat ajutor în astfel de cazuri. BBA primește acum zilnic în jur de 70 de apeluri care raportează cazuri de copii ai căror părinți au murit sau sunt grav bolnavi.

Un număr și mai mare de apeluri vin de la părinții care au fost testați pozitiv cu coronavirusul și vor să știe dacă ONG-ul poate avea grijă de copiii lor în caz că se îmbolnăvesc.

FOTO: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Orfanii Covid

India a raportat joi noi numere record de îmbolnăviri și decese, peste 400.000 de persoane fiind diagnosticate cu coronavirusul în ultimele 24 de ore și 3.980 pierzând lupta cu COVID-19.

Experții afirmă însă că numerele reale ar putea fi de 5-10 ori mai mari.

Persoane din întreaga țară, a doua cea mai populată din lume după China, se zbat să găsească paturi de spital, tuburi de oxigen, medicamente necesare pentru tratarea COVID-19, numeroase persoane murind zilnic din cauza lipsei de acces la tratament.

Protsahan India Foundation, un alt ONG pentru protecția copiilor, a relatat recent că au găsit un copil care nu mâncase de zile întregi după ce mama lor, principalul îngrijitor, se stinsese din viață.

„Tatăl este un zilier aflat în stare de șoc și traumatizat el însuși. Îi ajutăm cu mâncare și îngrijire imediată, educație și protejarea nevoilor lor”, afirmă fondatorul organizației.

În statul Karnataka, unul dintre epicentrele celui de-al doilea val, guvernul a numit un oficial responsabil de identificarea copiilor lăsați orfani de COVID-19 pentru ca aceștia să primească sprijinul de care au nevoie.

Acest stat în care se află și orașul Bengaluru, centrul tech al Indiei, a avertizat săptămâna aceasta cetățenii îngrijorați să nu ceară ajutor în online din partea unor grupuri necunoscute.

În capitala New Delhi autoritățile responsabile de protecția copilului au scris poliției cerând investigarea postărilor de pe platformele social media care cer adopții urgente.

„Acestea ar putea fi cazuri de trafic și vânzare-cumpărare a copiilor”, a avertizat Comisia pentru Protecția Drepturilor Copiilor din Delhi.

Citește și: