India a înregistrat joi un nou record de infectări cu noul coronavirus, raportând 412.262 de cazuri în ultimele 24 de ore, precum şi cel mai mare număr de decese înregistrat până la această dată, în plin val doi al pandemiei de COVID-19, care a provocat o penurie de oxigen medical şi de paturi în spitale, relatează EFE.

Cu noile îmbolnăviri, India a trecut pragul de 21 de milioane de cazuri de la începutul pandemiei, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii, scrie Agerpres. India a înregistrat, de asemenea, 3.980 de noi decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record oficial în această ţară, deşi experţii avertizează că cifra reală ar putea fi mai mare.

India ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai afectate ţări din lume de pandemie, fiind devansată doar de Statele Unite, care au raportat 32,5 de milioane de cazuri, potrivit Universităţii Johns Hopkins, şi este copleşită de cel de-al doilea val de coronavirus, care a suprasolicitat sistemul sanitar, provocând penurii de oxigen medical şi de paturi în mari oraşe precum New Delhi.

Programul indian de vaccinare, deschis recent pentru întreaga populaţie de peste 18 ani, este văzut drept singura metodă capabilă să frâneze răspândirea virusului, deşi ritmul vaccinărilor este departe de cel sperat de autorităţile locale, din cauza lipsei de vaccinuri. În ultimele 24 de ore au fost administrate 1,9 milioane de doze, o creştere faţă de cifrele din ultimele zile, dar departe de cele 3,5 milioane de vaccinuri administrate în urmă cu câteva săptămâni.

Guvernul indian a recunoscut miercuri, pentru prima dată, că spectaculoasa creştere a cazurilor în numeroase state ale ţării este "corelată" cu o mai mare prezenţă a variantei indiene "dublă mutantă" B.1.617, deşi nu se poate încă stabili "o legătură directă".

Escaladarea numărului de cazuri a fost atribuită şi nerespectării de către populaţie a măsurilor anti-coronavirus, prin participarea masivă la mitinguri electorale şi la festivalul religios Kumbh Mela, unul dintre cele mai mari şi cele mai vechi ritualuri religioase din lume.