„Am fost informat ieri, 15 aprilie, de echipa de la Ministerul Sănătății că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorități”, a declarat vineri vicepremierul Dan Barna, după ce premierul Cîțu i-a cerut public să spună dacă știa despre problemele semnalate de Vlad Voiculescu privind subraportarea deceselor COVID-19. Barna susține că i-a transmis o notă de informare premierului și că i-a și spus despre situație în cadrul ședinței de guvern de ieri.

Dan Barna, vicepremier USR-PLUSFoto: Guvernul Romaniei

„Am solicitat imediat secretarului de stat să facă o notă de informare premierului Florin Cîțu, cu stadiul situației, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătății. Nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare la cabinetul premierului ieri, 15 aprilie, la ora 11:05”, a precizat Barna.

„Ulterior, în cadrul ședinței de Guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situație în analiză la Ministerul Sănătății legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 și că am cerut să-i fie trimisă și că a primit o notă pe acest subiect. Premierul, ca ministru interimar al Sănătății, mi-a comunicat că va analiza aceste informații”, a mai spus Dan Barna.

În prima sa ieșire publică de la demitere, Vlad Voiculescu a acuzat că "există indicii" că decesele COVID-19 nu sunt raportate corect și că numărul ar fi mai mare decât în realitate și i-a dat temă lui Florin Cîțu să revadă metodologia de raportare făcută în guvernarea PNL.

Întrebat care ar fi diferențele, fostul ministru al Sănătății a spus că nu vrea să pronunțe cifre. Chestionat, de asemenea, de ce nu a semnalat această situație până acum, el a susținut că a descoperit în urmă cu mai puțin de 10 zile și că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare.

Aflat la Cluj, premierul Florin Cîțu a declarat că i-a cerut vicepremierului Dan Barna să spună public dacă știa despre problemele semnalate de Vlad Voiculescu privind subraportarea deceselor COVID-19 și ce măsuri a dispus.