În prima sa ieșire publică de la demitere, Vlad Voiculescu a acuzat că "există indicii" că decesele COVID-19 nu sunt raportate corect și că numărul ar fi mai mare decât în realitate și i-a dat temă lui Florin Cîțu să revadă metodologia de raportare făcută în guvernarea PNL. Întrebat care ar fi diferențele, fostul ministru al Sănătății a spus că nu vrea să pronunțe cifre. Chestionat, de asemenea, de ce nu a semnalat această situație până acum, el a susținut că a descoperit în urmă cu mai puțin de 10 zile și că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare.

Pacient cu coronavirus in spitalFoto: Profimedia Images/Piero Cruciatti/AFP
  • "Avem un ministru interimar al Sănătății, care este şi prim-ministru (...). O să îl rog pe dl ministru interimar să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19.
  • Nu aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm, dar investigaţia pe care am început-o ne arată că există diferenţe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale”, a declarat Vlad Voiculescu în conferința de presă susținută vineri.

Întrebat ce a vrut să spună mai exact, Voiculescu a răspuns:

  • "Există indicii că sunt diferențe între decesele raportate, mai puține decese. Vorbim despre o statistică și o metodologie care trebuie schimbată”.

El a explicat că sunt diferențe între datale raportate de spitale în platforma informatică Corona-Forms și situația primită la Ministerul Sănătății, fiind două raportări separate.

Întrebat insistent, apoi, cât de mare este diferența, Voiculescu a spus că nu vrea să pronunțe cifre, dar crede că sunt "semnificative".

Chestionat de ce nu a semnalat această situație până acum, Vlad Voiculescu a spus că a descoperit "acum vreo 10 zile", "în urmă cu mai puțin de 10 zile", și a fost constituit un grup de lucru care să facă verificări: "Am făcut un grup de lucru care să cerceteze, să vadă care e realitatea, am încercat să înțelegem. Durează, credeți-mă, nu e ceva banal, e o muncă de durată".

El a spus că trebuie verificată corectitudinea datelor și corectitudinea aplicării metodologiei de raportare, care probabil că trebuie schimbată.

CITEȘTE ȘI: