Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) intenționează să anunțe recomandările sale cu privire la vaccinul anti-Covid Janssen (Johnson & Johnson), a cărui utilizare a fost suspendată în Statele Unite și Africa de Sud din cauza apariției rare a cheagurilor de sânge grave, relatează AFP.

Agentia Europeana a MedicamentuluiFoto: Judith Jockel / Laif / Profimedia

"EMA investighează toate cazurile raportate și va decide dacă este nevoie de acțiuni de reglementare." În prezent, „intenționează să emită o recomandare săptămâna viitoare”, a declarat autoritatea de reglementare, care deocamdată rămâne de părerea că beneficiile depășesc riscurile.

Vaccinul Johnson & Johnson este autorizat în Uniunea Europeană (sub denumirea de Janssen), dar nu a fost încă administrat. La rândul său, laboratorul a decis să amâne distribuirea vaccinului său cu doză unică în Europa, unde a fost al patrulea care a obținut o autorizație de la Agenția Europeană pentru Medicamente luna trecută.

"În timp ce revizuirea sa este în curs, EMA rămâne de părere că beneficiile vaccinului (de la Johnson & Johnson) în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de efecte secundare", a spus autoritatea de reglementare.

Primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson au ajuns miercuri în România, însă nu vor fi deocamdată administrate până când Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu va da indicații privind siguranța serului.

Agențiile federale din domeniul sănătății din SUA au recomandat marți suspendarea vaccinului contra Covid-19 al Johnson & Johnson, după ce 6 persoane cărora le-a fost inoculat produsul au făcut tromboze. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite va ține o ședință pe această temă miercuri, pentru a analiza cazurile raportate.

"Așteptăm o precizare de la EMA privind datele de siguranță ale acestui vaccin. Nu ne forțează nimeni să începem vaccinarea cu acest tip de vaccin, avem capacitatea de stocare (...) Cred că în această săptămâna EMA va face o precizare privind datele de siguranță ale vaccinului Johnson & Johnson", a spus medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului de vaccinare.

Și Agenția Suedeză pentru Sănătate a declarat miercuri că va întrerupe planurile de a începe vaccinările folosind vaccinul COVID-19 al Johnson & Johnson în urma unor rapoarte de cheaguri de sânge rare similare celor raportate la vaccinul AstraZeneca.

Agenția pentru Sănătate a declarat într-un comunicat că nu va începe vaccinările și va aștepta rezultatele unei revizuiri de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Vaccinul nu a fost încă utilizat în Suedia, deși a sosit în țară un prim lot de 31.000 de doze.

Citește și: