Grecia va limita folosirea vaccinului AstraZeneca la persoanele de peste 30 de ani după apariția unor rare cazuri de cheaguri de sânge, a spus vineri Comisia Națională de Vaccinare, alăturându-se astfel altor state europene care au luat o decizie similară, relatează Reuters.

Vaccinare anti-CovidFoto: David Talukdar / Shutterstock Editorial / Profimedia

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat săptămâna aceasta că formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui catalogată drept efect secundar foarte rar. Oficialii EMA au precizat că au stabilit ”o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva COVID-19, pentru că beneficiile depășesc riscurile.

”Comisia Națională de Vaccinare, după ce a evaluat toate datele, recomandă continuarea programului de vaccinare cu toate vaccinurile disponibile, inclusiv cu vaccinul AstraZeneca, la persoanele de 30 de ani și de peste 30 de ani”, a spus Comisia într-un comunicat. Riscul unei boli grave sau de deces din cauza Covid depășește ”copleșitor” riscul unui posibil cheag de sânge după vaccinare, mai ales la persoanele de peste 30 de ani, a mai spus Comisia.

Grecia a înregistrat 288.230 de cazuri Covid, iar bilanțul deceselor a ajuns la 8.680.

A administrat 378.997 de doze ale vaccinului AstraZeneca până acum și a comandat alte 1,35 de milioane de doze.

De asemenea a incoculat peste 2 milioane de oameni cu Pfizer și Moderna.

Programele de vaccinare s-au deruat cu poticneli în Europa și în alte părți în ultima lună, deoarece s-a constatat că foarte puțini tineri beneficiari ai vaccinării cu AstraZeneca au suferit cheaguri de sânge extrem de neobișnuite, ceea ce a determinat unele țări să-și suspende utilizarea ca măsură de precauție sau să o limiteze la unele persoane în funcție de vârstă. Germania a fost prima țară europeană care a recomandat ca persoanele sub 60 de ani care au avut o primă injecție cu AstraZeneca să primească un produs diferit la a doua doză.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reiterat vineri că nu poate, în lipsa unor „date adecvate”, să facă recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 între cele două doze, aşa cum doresc să facă unele țări.

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul AstraZeneca va continua în România pentru toate grupele de vârstă, a anunțat joi președintele Comitetului Național de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorghiță, care a susținut că, așa cum a arătat și Agenția Europeană pentru Medicamente, beneficiile vaccinării depășesc riscurile. El a spus că aceia care au făcut prima doză continuă rapelul cu AstraZeneca, iar cei la care au apărut tromboze după prima doză continuă vaccinarea cu alt tip de vaccin.