Uniunea Europeană și-a reglat miercuri regulile privind exportul de vaccinuri contra Covid-19, creând mecanisme mai clare de a bloca livrările spre țări cu rate de imunizare mai mari și spre națiuni care nu permit exporturile de doze, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia ar putea genera noi tensiuni post-Brexit cu Londra, care a avertizat deja Bruxellesul în privința ”naționalismului din domeniul vaccinurilor”.

Comisarul pentru comerț al UE, Valdis Dombrovskis, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că mecanismul de autorizare a exporturilor nu are în vedere anumite țări.

Acordarea licențelor de export se va baza pe reciprocitate și ”proporționalitate”, pe situația epidemiologică, rata vaccinării și accesul la vaccinuri din țara de destinație.

Oficialii UE spun că restricțiile de export ar putea fi aplicate și dacă firmele își respectă contractele trimestriale, dar împing livrările către sfârșitul perioadei.

Dombrovskis a spus că noile reguli nu creează un algoritm detaliat, iar solicitările de export vor fi analizate de la caz la caz.

Un număr de 17 țări din jurul UE, printre care Israel, Norvegia și Elveția, care nu aveau nevoie până acum de autorizație când importau vaccinuri din UE, vor fi incluse în mecanism și vor trebui să solicite autorizații.

Uniunea Europeană nu ar trebui să fie ”idiotul util” al pandemiei Covid-19, exportând vaccinuri în timp ce alte țări le țin doar pentru ele, a declarat miercuri un oficial francez, sprijinind intenția Bruxelles-ului de a înăspri regulile din domeniu.

Uniunea Europeană a aprobat exportul a 43 de milioane de doze de vaccinuri contra Covid-19 de la sfârșitul lunii ianuarie (când a introdus mecanisme de control în acest sens, după conflicul cu AstraZeneca) și până acum.

După implementarea sistemului de control, Bruxelles-ul a aprobat 380 de solicitări de export către 33 de destinații diferite și a blocat una singură, un transport spre Australia.

Aproximativ 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca contra Covid-19 au fost descoperite în weekend la o unitate de producție din Italia, a declarat miercuri un oficial francez, citat de Reuters. Stocul este unul enorm, dacă ținem cont că AstraZeneca a predat UE doar 16,6 milioane de doze de vaccin.

Capitalismul și lăcomia au fost motivul pentru care Marea Britanie este una dintre țările fruntașe când vine vorba de vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat marți premierul Boris Johnson în spatele ușilor închise.