Aproximativ 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca contra Covid-19 au fost descoperite în weekend la o unitate de producție din Italia, a declarat miercuri un oficial francez, citat de Reuters. Stocul este unul enorm, dacă ținem cont că AstraZeneca a predat UE doar 16,6 milioane de doze de vaccin. Dacă se va confirma că aceste doze erau menite exportului, ar trebui pusă problema blocării transportului, a spus oficialul din cadrul președinției Franței.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Handout / AFP / Profimedia

”Poate este o oportunitate de majorare semnificativă a livrărilor (către UE), adică exact ce directorul executiv (al AstraZeneca) a promis”, a declarat Reuters o sursă guvernamentală germană.

UPDATE 15.14 Dozele erau menite să ajungă în Belgia, a declarat miercuri un oficial italian. Sâmbătă, Comisia Europeană a cerut premierului italian să inspecteze vaccinurile de la fabrica din Anagni, iar verificările au fost făcute sâmbătă și duminică de carabinieri, a adăugat acesta.

Un total de 29 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca sunt blocate în fabrica acestei companii farmaceutice din Catalent di Anagni, în apropiere de Roma, din care o parte urma să fie trimisă în Regatul Unit, potrivit unei anchete a Uniunii Europene, transmite miercuri cotidianul italian La Stampa, citat de EFE și Agerpres.

Ziarul italian - care şi-a intitulat articolul ''AstraZeneca ascunde 30 de milioane de doze în Italia'' - precizează că este vorba despre o cantitate pentru care se luptă Bruxellesul şi Londra, în contextul în care, pentru UE, ''o astfel de cantitate este mai mult decât dublă faţă de dozele primite până în prezent din partea companiei anglo-suedeze'' (16,6 milioane de doze), în timp ce, pentru britanici, această cantitate de vaccinuri ''este obligatorie pentru a garanta a doua doză de vaccin pentru circa 15 milioane de cetăţeni''.

Blocarea acestui volum impresionant de vaccinuri s-a descoperit în urma vizitei comisarului european pentru piaţa internă, Thierry Breton, la fabrica din Leyde, din Ţările de Jos, administrată de subcontractantul olandez Halix. Aceasta este una dintre cele două fabrici folosite de AstraZeneca pentru a produce medicamentul în UE (cealaltă se află în Seneffe, în Belgia).

Problema este că fabrica Halix nu a obţinut încă autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), astfel că, fără acest accept, dozele de vaccin nu pot fi predate ţărilor membre ale UE. Însă măsura nu se aplică şi Regatului Unit care, de altfel, a importat în ultimele luni ale anului trecut vaccinuri produse în fabrica olandeză.

Însă în lipsa unui răspuns concret la întrebările puse de Breton - care a dorit să afle ce se întâmpla cu dozele produse în această fabrică - s-a declanşat o anchetă al cărei fir a dus la fabrica din Italia.

''Abia atunci comisarul francez a început să aibă suspiciuni şi a informat imediat despre această situaţie autorităţile italiene, care au realizat inspecţii la fabrica din Catalent di Anagni, folosită de AstraZeneca pentru umplerea şi pregătirea fiecărei doze'', a relatat cotidianul din Torino.

În primul raport trimis la Bruxelles este menţionat faptul că în frigiderele depozitelor din această localitate din regiunea Lazio există 29 de milioane de doze de vaccin, iar surse ale UE au explicat pentru cotidianul italian că, probabil, nu toate au fost produse de către Halix, însă erau pregătite de livrare, iar grupul farmaceutic intenţiona să le trimită în Regatul Unit, şi nu ţărilor din Uniunea Europeană.