Certificatul verde digital, propus miercuri, de Comisia Europeană pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță va lua în considerare cele patru vaccinuri împotriva Covid-19 autorizate în UE (cele ale Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Johnson & Johnson), dar „statele membre pot decide să extindă și la cei care călătoresc în UE și care au fost vaccinați cu un alt vaccin.”, deschizându-se astfel calea pentru vaccinurile Sinopharm chinezesc și Sputnik V rus, pentru care au optat unele țări ale UE, precum Ungaria.

Pasaport Covid versiune tiparitaFoto: Comisia Europeana

Statele membre au opțiunea de a accepta adeverințele de vaccinare emise în cazul altor vaccinuri, spune comunicatul Comisiei Europene.

”Statele membre vor avea opțiunea de a extinde acest sistem pentru a include călătorii care primesc alte vaccinuri, pentru că ”orice persoană care deține o adeverință electronică verde va avea aceleași drepturi, atunci când călătorește, ca cetățenii statului membru vizitat care au fost vaccinați, testați sau care s-au vindecat”.

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, propunerea Comisiei Europene trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu. În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare, precizează Comisia.

Actualizare video:

Ce spune Comisarul european Adina Vălean despre certificatul verde digital

Citește și:

DOCUMENT Comisia Europeană propune introducerea „pașaportului COVID” / Cine va beneficia de adeverința electronică verde și ce informații conține

6 întrebări și răspunsuri esențiale despre „pașaportul COVID” propus de Comisia Europeană/ Cum arată documentul