Vaccinul rusesc Sputnik V a semănat diviziuni printre țările fostului bloc răsăritean, care au fost cândva dependente de Moscova, unii considerându-l ca pe un dar al lui Dumnezeu, în timp ce alții ca pe un instrument de propagandă de la Kremlin, relatează AFP.

Vaccinul SputnikFoto: Sputnik / Profimedia Images

Vaccinul, care are o eficiență de 91,6%, potrivit unui studiu recent, este deja utilizat în mai multe țări din întreaga lume, dar nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

În ciuda acestui fapt, unele țări fost comuniste, membre ale UE, iau în calcul utilizarea acestuia.

Analiștii spun că o astfel de situație aduce beneficii Rusiei și eforturilor sale de a face ravagii în regiunea pe care a condus-o acum mai bine de trei decenii.

"Este foarte clar că Sputnik V a devenit un instrument de influență frumoasă din partea Rusiei", a declarat pentru AFP Michal Baranowski de la German Marshall Fund.

Potrivit lui Baranowski, care conduce biroul Fondului la Varșovia, obiectivul politic „este să împartă Occidentul”.

Slovacia, care s-a confruntat cu o criză guvernamentală la câteva zile după ce a primit primul lot de Sputnik V pe 1 martie, este un exemplu perfect.

În timp ce premierul Igor Matovic a salutat livrarea Sputnik, subliniind că „Covid-19 nu știe nimic despre geopolitică”, ministrul de externe Ivan Korcok a numit vaccinul „un instrument hibrid de război”.

”Îmi ajut țara”

Afectați grav de cel de-al treilea val de pandemie, foștii sateliți ai URSS au început să privească spre est după întârzieri în livrările europene de vaccinuri.

Slovacia și vecina sa, Republica Cehă, au înregistrat săptămâni la rând cele mai grave rate de deces pe cap de locuitor din lume, potrivit statisticilor AFP bazate pe date oficiale, iar spitalele lor sunt pline.

În februarie, președintele ceh Milos Zeman, cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse și pro-chineze, i-a cerut lui Vladimir Putin o aprovizionare cu Sputnik.

„Cred că îmi voi ajuta țara în acest fel”, a spus el.

Când ministrul ceh al Sănătății a refuzat să accepte un vaccin fără aprobarea EMA, Zeman i-a cerut demisia.

Kremlinul „își freacă mâinile”

„Potențiala utilizare a Sputnik V în Republica Cehă a devenit o armă pur politică”, a declarat analistul Jiri Pehe pentru AFP, numind vaccinul „un instrument de luptă politică și de propagandă”.

El a spus că Rusia are probleme în a produce vaccinuri suficiente pentru a-și satisface propriile nevoi. De asemenea, indică îndoieli cu privire la condițiile în care este produs vaccinul.

"Dacă Vladimir Putin ar avea încredere într-adevăr în vaccin, el ar fi primul care ar primi unul cu mare fanfară, dar îl evită", a spus el.

Potrivit Pavel Havlicek, analist la Asociația pentru Afaceri Internaționale din Praga, „diplomația vaccinurilor din Rusia încearcă în mod clar să submineze încrederea reciprocă și coeziunea în Europa”.

Kremlinul „își frecă mâinile”, a spus el.

„Încredere foarte scăzută”

Prima și până în prezent singura țară UE care folosește de fapt Sputnik V este Ungaria, unde însuși ministrul de externe Peter Szijjarto s-a vaccinat cu o doză pentru a-și convinge compatrioții.

Premierul Viktor Orban, care are și el legături strânse cu Vladimir Putin, a primit vaccinul Sinopharm al Chinei, Ungaria fiind și prima țară din UE care a început să folosească acest vaccin luna trecută.

În altă parte a Europei post-comuniste, Serbia, care folosește atât Sputnik, cât și Sinopharm, a devenit una dintre cele mai rapide țări din lume la vaccinarea populației, în timp ce Albania intenționează să înceapă discuții pentru aprovizionarea cu ambele vaccinuri.

Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia și România, membre UE, așteaptă la rândul lor aprobarea EMA pentru Sputnik, în timp ce Lituania a exclus utilizarea acestuia.

Polonia, cel mai mare fost membru comunist al UE, afișează un "niet" ascuțit la Sputnik.

"Rusia a plantat foarte clar steagul rusesc pe vaccinul Sputnik V (...), iar în Polonia, tot ceea ce poartă steagul rusesc nu va fi primit cu brațele deschise", a spus Baranowski.

Citește și: