Proiectul ”pașaportului verde” digital, care va fi prezentat miercuri de Bruxelles, va lua în considerare doar vaccinurile anti-Covid aprobate de autoritatea europeană de reglementare, a declarat vineri un oficial european, care pentru moment le exclude pe cele produse de Rusia și China, relatează AFP.

Pasaport digital Covid-19Foto: Travel Wild / Alamy / Alamy / Profimedia

„Vrem să creăm un certificat digital care poate menționa un test PCR negativ, dovada că aveți anticorpi sau că ați fost vaccinat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, Agenția Europeană pentru medicamente, a declarat comisarul UE pentru afaceri interne Ylva Johansson mai multor agenții de presă, inclusiv AFP.

În prezent, doar patru vaccinuri au fost aprobate de EMA: cele de la Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Johnson & Johnson. Astfel, este exclus vaccinul chinezesc Sinopharm utilizat în Ungaria, în special de prim-ministrul Viktor Orban. Dar și, cel puțin pentru moment, vaccinul rusesc Sputnik V, comandat tot de Ungaria, precum și de Republica Cehă și Slovacia și pentru care EMA și-a început revizuirea pe 4 martie.

Cetățenii europeni ar putea avea acest certificat pe telefoanele lor, a continuat comisarul suedez.

Deținătorii vor putea „arăta că este foarte probabil să nu răspândească virusul”, a spus ea. Acest lucru ar „face mai ușor pentru oamenii care trebuie să călătorească să facă acest lucru”.

„De exemplu, dacă sunteți vaccinat, nu va trebui să faceți testele PCR”, a precizat comisarul, care trebuia să informeze vineri miniștrii europeni de interne, prin videoconferință, despre lucrările Comisiei cu privire la acest proiect de certificat.

„Oamenii care călătoresc în acest moment cheltuiesc multă energie pentru a se testa, pentru a completa formulare, pentru a arăta diferite tipuri de hârtii de mai multe ori”, a recunoscut Ylva Johansson.

Precizările comisarului vin după ce

Bloomberg a relatat, citând o persoană familiară proiectului, că Uniunea Europeană va propune un pașaport de vaccinare care ar putea ușura călătoriile pentru cei care au făcut un vaccin aprobat de UE precum și altele, cum ar fi vaccinurile din China și Rusia.