​​Centrele de vaccinare Covid ale Ministerului Apărării vor fi deschise pentru toată populația, dar după ce va fi pornită Etapa a III-a de vaccinare, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, citat de Europa FM, la o întâlnire cu jurnaliștii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul a mai spus că militarii se vor implica și în campania mobilă de vaccinare. În a treia etapă, militarii vor forma echipe mobile de vaccinare pentru persoanele din zonele greu accesibile, care nu au medic de familie și nici centru de vaccinare în apropiere.

Decizia vine imediat după ce scandalul publicării de către Ministerul Sănătății a datelor privind vaccinarea împotriva COVID a scos la iveală că mii de persoane s-ar fi vaccinat deși nu se încadrau în această etapă, iar printre acestea se numără și rude ale unor cadre militare.

În 20 ianuarie, însă, Guvernul a adoptat o hotărâre care prevede că se pot vaccina în această etapă și membrii familiilor personalului în activitate din instituțiile din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, în centrele de vaccinare din sistemul propriu. Întrebat, miercuri, despre conținutul acestui act normativ adoptat de guvern, premierul Florin Cîțu a făcut declarații confuze.

Potrivit ministerului, înființarea centrelor de vaccinare de către MApN a avut ca scop reducerea presiunii pe centrele de vaccinare coordonate de Ministerul Sănătății, prin extinderea capabilităților de administrare a vaccinului la nivel național, aceste centre fiind destinate nu doar personalului MApN ci și a celui din alte instituții ale sistemului național de apărare și, în anumite situații, chiar pentru persoane civile, în conformitate cu procedurile derulate prin platforma unică de programare.

19.000 de cadre militare și personal activ, vaccinate până în prezent / Diferența până la 33.000

„Până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare și personal civil în activitate în cadrul ministerului. Diferența până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari și membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidități)”, transmite MApN.

Din categoria personalului în activitate, au fost vaccinate 5.315 cadre medicale și personal auxiliar.

„Facem precizarea că în centrele militare de vaccinare deschise pentru prima etapă s-a vaccinat și personal medical din afara ministerului. De asemenea, au fost vaccinați 1.557 elevi și studenți și 1.835 profesori și personal angajat în instituțiile de învățământ”, transmite MApN.

Până la acest moment, au fost imunizați aproximativ 5.000 de veterani de război și pensionari militari eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidități), aproximativ 4.500 membri de familie eligibili pentru etapa a II-a (în principal membri de familie ai pensionarilor militari).

Citește și: