Scandalul publicării de către Ministerul Sănătății a datelor privind vaccinarea împotriva COVID a scos la iveală că mii de persoane s-ar fi vaccinat deși nu se încadrau în această etapă, iar printre acestea se numără și rude ale unor cadre militare. În 20 ianuarie, însă, Guvernul a adoptat o hotărâre care prevede că se pot vaccina în această etapă și membrii familiilor personalului în activitate din instituțiile din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, în centrele de vaccinare din sistemul propriu. Întrebat, miercuri, despre conținutul acestui act normativ adoptat de guvern, premierul Florin Cîțu a făcut declarații confuze.

HotNews.roFoto: Hotnews

În conferința de presă susținută la finalul ședinței de guvern, premierul a fost întrebat dacă în prezent legea permite ca familiile celor din sistemul de apărare și securitate să fie vaccinate. Răspunsul a fost prompt: "Nu".

La remarca jurnalistului că există o hotărâre de guvern care permite ca familiile personalului în activitate din instituțiile din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională să se vaccineze, premierul a spus că au această posibilitate membri de familie care au peste 65 de ani sau au boli cronice: "A, dacă se încadrează în categoriile peste 65 de ani, au boli cronice și așa mai departe".

Mai departe, chestionat până la ce grad de rudenie există posibilitatea vaccinării, pentru că actul normativ nu specifică nici acest lucru, Florin Cîțu a răspuns fără legătură cu întrebarea: "Vă spun, eu nu am fost sesizat. Eu știu doar că a existat un singur caz și persoana respectivă a fost demisă. Nu neg că au fost cazuri și le-ați văzut și la televizor. A fost un primar care a încercat să sară peste rând și așa mai departe. Când am cerut informații de la Ministerul Sănătății și de la CNCAV dacă există așa ceva, nu au avut, au fost cam o sută și ceva de cazuri".

(De la minutul 16)

Premierul a spus că acea hotărâre de guvern din ianuarie este semnată chiar de el și de ministrul Sănătății, dar că nu a cerut o statistică, o evaluare legat de numărul de persoane care s-ar încadra pentru vaccinare: "Nu am cerut această statistică. Noi știm în mare... De exemplu, persoane care sunt bolnave cronice nu aveam cum să știm...".

Ce prevede Hotărârea de guvern nr 12 adoptată în 20 ianuarie pentru modificarea și completarea HG nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, prin care au fost introduse pentru vaccinarea în etapa a doua noi categorii considerate "esențiale":

  • "În aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, Ministerul Apărării Naționale asigură prin centrele de vaccinare proprii, potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie, vaccinarea personalului propriu și a membrilor familiilor acestora, precum și a următoarelor categorii:
  • a) cadrele militare în rezervă și în retragere din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora;
  • b) persoanele care beneficiază de prevederile Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • c) personal în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora".

În 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, afirma că peste 1.300 de persoane care sunt incluse în etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19 apar în registrul național de vaccinări, ceea ce înseamnă fie că au sărit rândul, fie că este o eroare. El spunea că vor fi făcute controale la centrele de vaccinare, că medicii coordonatori ai centrelor unde sunt descoperite astfel de probleme vor fi cercetați disciplinar, iar Guvernul va decide sancțiuni pentru situațiile în care nu este respectată strategia de vaccinare. De atunci, Ministerul Sănătății nu a mai comunicat nimic pe această temă.

UPDATE: Vlad Voiculescu a reacționat miercuri seară:

"Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie".Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a început încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numește personal esențial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau... tot esențial.

Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului”.

Citește și: