Statele Unite au „îngrijorări serioase” cu privire la primele rezultate ale anchetei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la originile coronavirusului din China și solicită Beijingului să furnizeze mai multe informații, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă de Casa Albă, relatează AFP.

Echipa OMS, asteptata in WuhanFoto: NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia

"Avem mari îngrijorări cu privire la modul în care au fost comunicate primele rezultate ale anchetei cu privire la Covid-19 și întrebări cu privire la procedura utilizată pentru realizarea acesteia", a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan în această declarație.

"Pentru a înțelege mai bine această pandemie și a ne pregăti pentru următoarea, China trebuie să facă accesibilă datele sale din primele zile ale epidemiei", a adăugat el.

Reacția SUA vine după ce China a refuzat să ofere date neprelucrate în legătură cu primele cazuri de COVID-19 echipei de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care investighează originea pandemiei de coronavirus.

Echipa OMS a cerut datele neprelucrate în cazul a 174 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 pe care autorităţile chineze i-au identificat în faza incipientă a epidemiei din oraşul Wuhan, în decembrie 2019, precum şi în legătură cu alte cazuri, însă tot ce a primit a fost un rezumat, a declarat Dominic Dwyer, un expert australian în boli infecţioase, membru al echiei OMS.

Aceste date neprelucrate ar avea, în mod normal, caracter anonim, însă conţin detalii precum ce întrebări au fost adresate pacienţilor, răspunsurile lor şi cum au fost acestea din urmă analizate, a mai spus el.

"Acesta este un procedeu standard pentru investigaţia unei epidemii", a declarat Dwyer pentru Reuters prin videoconferinţă din Sydney unde el se află în carantină.

El a afirmat că obţinerea accesului la date neprelucrate este importantă în special pentru că doar jumătate dintre cei 174 de pacienţi au fost expuşi la piaţa Huanan din Wuhan, unde a fost iniţial descoperit noul coronavirus şi care este închisă în prezent.

"Din acest motiv am continuat să cerem aceste informaţii. De ce acest lucru nu se întâmplă, nu pot comenta. Fie este vorba despre ceva politic, fie este vorba despre timp sau este dificil... Însă dacă există alte motive pentru care aceste informaţii nu sunt disponibile, nu ştiu. Se pot face doar speculaţii", a adăugat expertul OMS.

Toate ipotezele sunt încă luate în considerație de Organizația Mondială a Sănătății în investigația privind originile COVID-19, declara directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de The Guardian. O misiune condusă de OMS în China a declarat săptămâna aceasta că va investiga în continuare dacă virusul a scăpat dintr-un laborator, o situație pe care o consideră extrem de puțin probabilă.

Citește și: