Ungaria ar putea începe imunizarea cu vaccinul rusesc Sputnik V săptămâna viitoare, după ce luna trecută i-a acordat aprobarea pentru utilizarea de urgență, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat, potrivit Reuters.

Vaccinul Sputnik VFoto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ungaria va deveni astfel prima țară din Uniunea Europeană care va folosi vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya.

Potrivit unui acord semnat în ianuarie, Rusia va livra 2 milioane de doze în Ungaria în următoarele trei luni, suficiente pentru imunizarea a 1 milion de persoane. Ungaria a primit deja 40.000 de doze săptămâna trecută.

”Până la începutul lunii aprilie vom avea aproape 2 milioane de persoane vaccinate și dacă vom putea folosi și vaccinul chinez, atunci numărul celor vaccinați și al celor care au avut Covid (și au imunitate) va depăși 2 milioane, asta e bine”, a spus Orban.

Conducerea Colegiului Medicilor din Ungaria a anunțat că nu poate recomanda administrarea vaccinurilor anti-Covid Sputnik V și cel dezvoltat de compania chineză Sinopharm.

Germania se conturează ca principalul avocat pentru aducerea în Europa a vaccinului rusesc anti-Covid, evocând chiar o producție comună și un sprijin administrativ, în momentul în care Berlinul, ca și Bruxellesul, este criticat pentru modul în care gestionează pandemia.

Rusia a contactat laboratorul german IDT pentru a produce vaccinul Sputnik V în Europa, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății din Germania.

Vaccinul Sputnik V a avut o eficiență de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19, potrivit rezultatelor testelor clinice de fază finală, rezultate verificate de alți cercetători și publicate în cunoscuta revistă medicală internațională The Lancet.